wat je aandacht geeft groeit

Wat je aandacht geeft groeit

Gisteren was de nationale intocht van Sinterklaas in Gouda. Wat een feest voor de aanwezige kinderen en ouders moest zijn, verwerd tot
een aanvaring tussen voor- en tegenstanders van Zwarte Piet. Verschrikkelijk!!!

 

Feest maar niet heus

Hoe heeft het zover kunnen komen dat wij een kinderfeest aangrijpen om volwassen issues uit te vechten. Er zouden zelfs kinderen uitgescholden zijn voor racist. Hoe kun je respect verwachten als je zelfs het respect niet kunt opbrengen om kinderen in hun waarde te laten?

 

Hoe is het zover gekomen?

De discussie over de rol van Zwarte Piet en zijn vermeende racistische uitstraling werd weer actueel door Quincy Gario, die er vanaf juni 2011 mee bezig is om het fenomeen Zwarte Piet te benoemen als racistisch. Iedereen heeft er een mening over tot functionarissen uit het buitenland toe. Zelfs het gerecht moest eraan te pas komen en ook Europa bemoeide zich ermee. Ik ben opgegroeid met Sinterklaas en Zwarte Piet, evenals generaties voor mij en na mij. Ik heb er, zeker als kind, nooit bij nagedacht dat er meer achter Zwarte Piet zou zitten dan een zwart gezicht. Kinderen zijn onschuldig, onbeschreven bladeren die nog puur in het leven staan. Wars van de oordelen die de “Grote Mensen” over het algemeen hebben.

 

Zwarte Piet anno 2015

En ik moet eerlijk zeggen, dat ik ook wel schrik als ik zie hoe er in Engeland gereageerd wordt op onze Zwarte Piet. Ik knijp trouwens mijn tenen bij elkaar als ik zie hoe er in Social Media gereageerd wordt op bijvoorbeeld Anouk die fel tegenstander is van Zwarte Piet. Of Tanja Jess die oproept om op een respectvolle manier het gesprek met elkaar aan te gaan. Bizar wat er gebeurt. Tegelijkertijd zie ik ook uitingen voorbijkomen over blanke slaven, waar misschien ook wel iets voor te zeggen is. Natuurlijk zijn er altijd mensen die elke gelegenheid aangrijpen om te rellen, gewoon omdat ze dat leuk vinden. Denk nog eens even terug aan Project X in Groningen. Natuurlijk hebben we onze tradities, en culturele geschiedenis en omdat dit deel is van wie wij zijn, willen we dat instandhouden. Maar wat is er tegen een beetje voortschrijdend inzicht? De mensheid ont-wikkelt en tradities en gewoonten ont-wikkelen mee Als er één ding is dat mij duidelijk is geworden, is dat er heel veel agressie wakker is geworden bij zowel voor- als tegenstanders.

 

Waar komt deze felheid vandaan?

Als we de Zwarte Pieten discussie plaatsen in de tijd waarin we leven wordt er misschien wat meer duidelijk van de felheid waarmee er van beide kanten gereageerd wordt.

 

Slavernijtrauma

Ik kan me voorstellen dat mensen zich gediscrimineerd voelen door Zwarte Piet. Natuurlijk bestaat de slavernij hier niet meer. En natuurlijk hebben wij het niet meegemaakt of eraan bijgedragen. Evenmin hebben nazaten van slaven het aan den lijve ondervonden. Toch kan ik me voorstellen dat zij dit stempel met zich meedragen. De slavernij is in 1863 afgeschaft, dat is pas zo’n 150 jaar geleiden. Derde generatie Joden hebben ook nog last van de Tweede Wereldoorlog. Dus wie ben ik om te zeggen dat het niet zou kunnen.

 

Economie

Dan is daar de economische malaise. Velen hebben het moeilijk, erg moeilijk. En vooralsnog is er nog geen licht aan het eind van de tunnel. Dat frustreert. Dat frustreert enorm. En die frustratie groeit en groeit.

 

Weggegooid geld

Waar Nederland aan de ene kant fors moet bezuinigen, wordt er aan de andere kant geld uitgegeven als water. Aan Europa, defensie, etc. En als ik dicht bij huis blijf in mijn stad bijvoorbeeld, is er veel geld opgegaan aan projecten die kansloos zijn. Daarnaast speelt het waarschijnlijk ook mee dat er veel geld verloren is gegaan aan fraudes door Oost-Europeanen. Dat geeft denk ik toch een wij-zij mentaliteit, die nu wordt doorgetrokken in ons eigen land, onder onze eigen bewoners.

 

Frustratie

Zorgen over werk en inkomen, de toekomst, de toekomst van je kinderen, de zorg voor je ouders en je eigen oude dag. Man man, we piekeren wat af in dit land. Tegelijkertijd lijkt er een soort gelatenheid te zijn. Waar wij Nederlands (van welke kleur en afkomst dan ook) eerder hand in hand op de barricaden sprongen tegen kernenergie en andere zaken waar we het niet mee eens waren, blijven we nu ijzingwekkend stil. Je kunt je voorstellen dat al die ingehouden frustratie voor veel innerlijke onrust zorgt en er een keer uit moet. Dus wat er nu gebeurt, is volgens mij zo ontzettend heftig omdat Zwarte Piet de trigger is waardoor een heleboel onvrede wordt geuit. “Er wordt ons al zoveel afgenomen, niet ook nog Zwarte Piet”, dat is de tendens aan de ene kant. “Wij worden nog steeds als tweederangsburgers gezien”, dat is de tendens aan de andere kant. De wij-zij verdeling die hier optreedt, is er een waarin ik me in ieder geval absoluut niet thuis voel. Je moet voor of tegen zijn. Voorstanders zijn allemaal “racisten”, en tegenstanders moeten allemaal “terug naar waar ze vandaan komen”.

 

Denken in oplossingen

Hoe kun je twee partijen die zo tegenover elkaar staan weer tot elkaar brengen? Het antwoord is eigenlijk best simpel Daag jezelf eens uit om het oordeel, of je mening los te laten. Sta eens open voor de andere kant van het verhaal.

 

Voel eens hoe het voelt om op de plek van die ander te staan. Hoe voelt dat?

Ik hoop dat diegenen die zich gediscrimineerd voelen beseffen dat niemand dit ooit zo bedoeld heeft. En tegelijkertijd waarderen dat eraan gewerkt wordt om de traditie te moderniseren. Besef dat het tijd kost om een eeuwenlange traditie te veranderen, in de hoofden en harten. Ik hoop dat de voorstanders beseffen dat er niks mis is met een modernisering van een eeuwenoude traditie. Dat eraan gewerkt wordt om dit op een respectvolle manier te doen. Dat het tijd kost om een eeuwenlange traditie te veranderen, in de hoofden en harten.

Gun elkaar de tijd, en sla de handen ineen om de tolerantie waar Nederland groot in is geweest weer op de kaart te zetten.
En als je behoefte hebt om een strijd te beslechten, doe dat dan niet over de rug van onschuldige kinderen.
De kinderen hebben de toekomst. Zij worden nu gevormd. En alles wat ze meemaken heeft invloed op hoe zij zich later als volwassenen ont-wikkelen.
Willen we dat de kinderen van nu als volwassenen tegenover elkaar staan omdat er nu allerlei zaadjes van onbegrip worden gezaaid?
Nee toch zeker!
En aan de leiders van dit land zou ik willen zeggen kijk niet alleen aan de oppervlakte wat er gebeurt.
Durf het aan om te zien waar dit vandaan komt, en doe dáár wat aan.

Vanavond zet ik mijn schoen en op mijn verlanglijstje staat “Tolerantie” Ik weet alleen niet of dat in mijn schoentje past

Laat je me weten wat je van dit artikel vindt?