Notre Dame brand

De brand van de Notre Dame

Wat ontzettend jammer van zo’n mooie oude kerk, met een grote geschiedenis.  Hoe kon dit gebeuren? En wat zit er naast praktische oorzaken en gevolgen nou achter? Wat is de diepere boodschap?

 

Astrologisch

Mijn eerste gedachte was dat de eeuwenoude structuur van de katholieke kerk op de schop mag. Ik heb het niet zozeer over het katholieke of christelijke geloof, maar meer over het instituut van de katholieke kerk.

 

Ik lees een astrologisch artikel dat het heeft over de conjunctie van Venus en Cheiron, en nieuwsgierig geworden, maak ik de horoscoop van de brand. Het valt me op dat de orb(afstand tussen de planeten) tussen Venus en Cheiron erg groot is, namelijk van 10 graden. Ze staan bovendien ook nog in verschillende tekens staan. Dat zijn voor mij twee aanwijzingen om deze samenstand niet mee te nemen.

 

Pluto in Steenbok

Ik zou zeggen dat het te maken heeft met Pluto in Steenbok, die bestaande structuren van binnenuit laat imploderen. Pluto in Steenbok maakt ook nog een samenstand met Saturnus, ze staan beide in het vierde huis (huis, thuis, veiligheid en geborgenheid) op het moment dat de brand uitbrak in Parijs. Daarbij is deze samenstand ook nog betrokken bij een gespannen aspectpatroon met Zon en Noordknoop. Je zou dat kunnen vertalen naar het bewuste, het zelf dat op gespannen voet staat met het doel waar het heen mag en oude structuren die mogen transformeren omdat deze structuren slechts een schijnzekerheid bieden.

 

Volle Maan

De Volle Maan van aanstaande vrijdag is om 13:11 exact in Parijs. Met Zon in Ram en Maan in Weegschaal, is het thema “Ik en de ander”. Zon staat in het 10e huis, en Maan in het 4e. Het vaderlijke en het moederlijke, de maatschappij en de persoonlijke omgeving, het harde en het zachte, de openbaarheid en het persoonlijke, de gevestigde orde en haar bestuurders en het volk. Zoals ik hierboven schreef staat de Zon (en alles waar ze voor staat) onder hoogspanning door Saturnus en Pluto, en de Noordknoop.

 

Gevolgen

De brand zet de verhoudingen in Parijs nog verder onder spanning. Nieuwe protestacties van bv de Gele hesjes lijken mij  niet uitgesloten. Daarbij kan het allemaal behoorlijk grimmig worden en uit de hand lopen. Een kerk is het hart van een stad of dorp. Vaak werden er woningen en nederzettingen rondom die kerk gebouwd. Het hart van de stad stond dus in brand. Het hart van de stad behoort aan het volk.

 

Er spelen volgens mij dus twee dingen:

  1. Kerkelijke structuren moeten transformeren. Dat is geen keuze meer, dat wordt afgedwongen. Om te hervormen moeten bestaande structuren verdwijnen. En wat is een beter symbool voor die bestaande structuur dan de Notre Dame?
  2. Bestuurders en volk verstaan elkaar niet, het volk wordt opstandiger en pikt het niet meer. Dus ook bestuurlijk is het tijd voor transformatie.

Zowel bestuurders als het instituut kerk zijn machthebbers, en het is tijd dat ze hun macht herzien en herkaderen. En zoals dat met Pluto werkt, gaat het niet goedschiks dan gaat het kwaadschiks. We zijn op weg naar de Nieuwe Tijd, waarin steeds minder ruimte is voor de Machtsenergie en de Liefdesenergie steeds meer de overhand krijgt.

Laat je me weten wat je van dit artikel vindt?