tips om de feestdagen door te komen

11 Tips om de feestdagen door te komen

De feestdagen zijn niet voor iedereen even feestelijk.
Sommige mensen voelen zich alleen of eenzaam.
Anderen voelen met deze dagen het gemis van dierbaren extra sterk.

 

 

Wanneer dit moeilijke dagen voor je zijn, heb je misschien iets aan onderstaande tips, om het een beetje makkelijker te maken.

 1. Ga niet geforceerd “gezellig” doen. Als je geen zin hebt om deze dagen op een traditionele manier door te brengen doen het dan ook niet! Je hebt aan niemand verplichtingen behalve aan jezelf
 2. Wanneer je besloten hebt om de feestdagen op je eigen manier in te vullen, vul ze dan ook in.
 3. Zorg dat je leuke dingen op de agenda hebt staan. Voor de een is dat het lezen van dat boek, dat al zolang ligt te wachten, voor de ander is dat een heerlijke wandeling.
 4. Wanneer je in gezelschap bent, slik dan niet al je gevoelens in. Wanneer je zelf een gezin hebt, en geen zin hebt in deze dagen, omdat je een van je ouders hebt verloren, mag je dat best benoemen, en je mag daar ook verdrietig om zijn. Je dierbaren zullen dat zeker begrijpen, en misschien kun je elkaar zelfs wel vinden in die gevoelens.
 5. Zorg dat je mensen om je heen hebt, als je niet alleen wilt zijn. Laat merken dat je alleen zit en daar tegenop ziet, of nodig zelf mensen uit. Je kunt ook op zoek gaan naar gelijkgestemden.
 6. Laat financiën niet bepalend zijn. Het gaat niet om geld of hoeveel er op tafel staat, maar om hele andere zaken. Je kunt ook allemaal ergens voor zorgen. Het gaat niet om dure ingrediënten, maar om de liefde waarmee iets bereid is.
 7. Ga er een paar dagen op uit, als je de mogelijkheid hebt.
 8. Kijk of je ergens vrijwilligerswerk kunt doen, bijvoorbeeld dak- en thuislozenopvang
 9. Wees lief voor jezelf. Wanneer je goede vrienden met jezelf kunt zijn, kun je meer genieten zonder anderen
 10. Laat je niets aanpraten door anderen. Je moet niks, als je dat zelf niet wilt.
 11. Blijf niet in kringetjes ronddraaien. Wanneer je tegen de feestdagen opziet, maak dan van tevoren een plan. Het kost enorm veel energie om ergens aversie tegen te voelen. Het maakt je enorm moe. Wanneer je voor jezelf duidelijk maakt hoe jij die dagen gaat invullen, hoef je je er niet meer tegen te verzetten.

Wat doe jij om de feestdagen door te komen?

Laat je me weten wat je van dit artikel vindt?