Ben jij bewust van je eetpatroon

Ben jij bewust van je eetpatroon?

Hoe komt het dat  pogingen om af te vallen of aan te komen mislukken, of dat mensen  terugvallen in oude gewoontepatroon? Doen ze het niet goed? Ontbreekt er iets? Wat mist er om succesvol aan te komen of af te vallen?

 

 

De een eet te veel, de ander te weinig. De een eet als troost, de ander ontzegt zich eten. De een eet gezond, de ander gaat voor de vette hap. De een kan eten wat hij/zij wil zonder gevolgen, de ander komt al aan van een glas water. De een heeft genoeg aan een bescheiden portie, de ander schept lekker nog eens op.

Eetproblemen

Komen eigenlijk zichtbaar aan de orde, wanneer iemand last heeft van over-, of ondergewicht. Alle aandacht wordt daarbij gericht op het weer in balans krijgen van voedingspatronen. Terecht neemt dit een grote plaats in het proces in. Hoe komt het dan toch dan zoveel pogingen om af te vallen of aan te komen mislukken, of dat mensen na een poos weer terugvallen in hun oude gewoontepatroon? Doen ze het niet goed? Ontbreekt er iets? Wat mist er om succesvol aan te komen of af te vallen? Hieronder lees je mijn visie hierop Over-, of ondergewicht kan te maken hebben met lichamelijke oorzaken zoals een te traag of een te snelwerkende schildklier. Je moet dus altijd eerst afchecken of er lichamelijke oorzaken zijn.

Wat is voedsel?

Voedsel is de benzine waarop wij lopen. Zonder voedsel loopt ons motortje niet, zeg maar. De een heeft meer voedsel nodig als de ander voor dezelfde inspanning. Net zoals de ene auto minder kilometers kan maken als de andere met dezelfde hoeveelheid benzine. Natuurlijk speelt de kwaliteit van dat voedsel mee. Er zijn ook verschillende soorten brandstof voor je auto, met verschillende prijzen en kwaliteiten. Je kiest daarin naar wat jij belangrijk vindt; de een kiest de brandstof voor zijn auto naar zijn portemonnee, de ander heeft de mogelijkheid om iets extra te betalen omdat een bepaalde brandstof de levensduur van de auto ten goede komt. Maar we weten allemaal dat je geen diesel in een benzineauto moet gooien of andersom. Het begint dus bij de juiste brandstofkeuze. Zo is het eigenlijk ook met voedsel. Het begint bij de juiste voeding keuze. Dat betekent niet dat je daar nooit vanaf mag wijken, maar het is wel belangrijk dat je de juiste voedingsstoffen binnenkrijgt. Net zoals een auto dat moet, moet je als mens ook regelmatig bijtanken, en dan kun je beter niet wachten tot de tank helemaal leeg is. Je moet dus op tijd signaleren dat er brandstof/voedsel nodig is om het motortje draaiende te kunnen houden. Ik denk dat we daarom een patroon ont-wikkeld hebben om drie keer per dag, dus met regelmaat te eten. Het belangrijkste daarin is een soepele start, en ook daarin kun je weer de vergelijking maken met een auto. Een soepele start geeft rust en een goed begin van de dag. Alle onderdelen worden in beweging gebracht en er ontstaat een soepele samenwerking. We weten allemaal dat een auto die langere tijd stilstaat last kan hebben van opstartproblemen. Wanneer er motorische problemen zijn met je auto ga je naar de garage. Misschien moet er iets vervangen of doorgesmeerd worden. Wanneer je lichamelijke problemen hebt met betrekking tot je spijsvertering en je eetpatroon, ga je naar de dokter. Vaak krijg je ook advies om in beweging te komen. Wanneer er vastgesteld wordt dat er geen lichamelijke mankementen zijn, die deze problemen veroorzaken, moeten ze dus ergens anders vandaan komen.

 

Maar waar komen ze dan vandaan?

Tot nu toe heb ik het alleen over het lichaam gehad. Maar wij bestaan uit meer dan een lichaam. We hebben ook nog een geest en een ziel. De heilige drie-eenheid van de mens. Wanneer je dat vanuit het holisme (alles is één) bekijkt, betekent het dat lichaam, geest en ziel één zijn en met elkaar kunnen samenwerken. Wanneer de oorzaak dan niet op lichamelijk vlak te vinden is, kan deze in de geest en/of ziel te vinden zijn. Er moet een balans zijn tussen je daadwerkelijke voedsel, je geestelijke voeding en “Soulfood”. Psychisch welbevinden kan dus een behoorlijke invloed hebben op je eetpatroon en gewicht.

 

Wat kun je eraan doen?

Wanneer je eet- of gewichtsproblemen hebt, is het dus belangrijk dat je het op alle vlakken onderzoekt en aanpakt. Dat betekent dat je eerst laat onderzoeken of er een medisch aanwijsbare oorzaak is. Is dat niet het geval, dan kun je het probleem (als het tenminste een probleem voor je is) op drie niveaus gaan onderzoeken en aanpakken:

 

Het lichamelijke niveau.

Hierin kun je je laten begeleiden door een voedingsdeskundige of diëtiste, die je helpt om een gezond eetpatroon te ont-wikkelen, met de juiste brandstof.

 

Het geestelijke niveau.

Hierin kun je je laten begeleiden door mij, waarbij ik je help om je probleem op een andere manier te benaderen waardoor je je doelen duidelijk krijgt, om daarna samen met jou te benoemen hoe je die doelen kunt gaan bereiken. Ik coach je wanneer het moeilijk wordt.

 

Het zielsniveau.

Hierin kun je je ook laten begeleiden door mij, waarbij we samen op onderzoek gaan wat er op zielsniveau aan de hand is. Vaak kom je daar negatieve overtuigende gedachten tegen, die te maken kunnen hebben met bijvoorbeeld gebrek aan eigenwaarde of een onveilig gevoel, of je niet gezien voelen door anderen, of juist jezelf onzichtbaar willen maken. We gaan samen op onderzoek waar die overtuigingen en gedachten vandaan komen. En hoe we deze kunnen veranderen. Volgens mij zit hier vaak de wortel van het probleem. Wanneer deze wortel uitgeroeid kan worden en er iets anders voor terug geplant kan worden, krijg je uiteindelijk ook een andere plant terug. Op deze manier kun je Eetproblemen overwinnen. Het vergt wel inzet want je gaat op onderzoek in alle lagen van jezelf. Uiteindelijk kun je de overwinning tot stand brengen door verandering in je gedrag, je denken en je voelen. En daarmee is het plaatje compleet.

Laat je me weten wat je van dit artikel vindt?