PEnergievreters

Energievreters

Er is een behoorlijke last van mijn schouders gevallen. Ik ben klaar met de opleiding medische basiskennis. Het heeft me veel kruim en energie gekost. Dat komt natuurlijk niet in de laatste plaats, omdat het niet mijn eigen keuze was.

Toen ik klaar was met mijn opleiding tot counsellor, was ik enorm blij. Ik heb die opleiding ook in sneltreinvaart af kunnen ronden. Dat kwam omdat ik het erg graag wilde, en het me goed ligt. Daarna heb ik hard gewerkt aan mijn erkenning door beroepsverenigingen, dat was als het ware de kroon op de kers. Toen alles in kannen en kruiken was bleek ik nog niet helemaal klaar te zijn. De zorgverzekeraars zijn namelijk van plan op de alternatieve geneeswijzen, waar ik onder val, verder te professionaliseren. Het kaf moest van het koren gescheiden worden. En een opleiding medische basiskennis is daar volgens hen erg geschikt voor. Omdat het nog niet helemaal zeker was wanneer het ingevoerd zou worden (er werd gesproken over januari 2011), maar het vrijwel zeker was dat het een harde eis zou worden om cliënten voor vergoeding in aanmerking te laten komen, heb ik wel even gepiekerd.

De studie op zich trok me niet, en ik zat ook niet te popelen om weer te gaan studeren, ik was immers net zo blij dat ik klaar was. Navraag bij mijn verschillende beroepsverenigingen, leerde me dat ook daar geen eensluidende mening was. De een vertelde dat het toch wel heel erg belangrijk was, de ander zei van niets te weten. Ik besloot met tegenzin maar te beginnen, je kunt het maar gehad hebben tenslotte. Omdat het voornamelijk allemaal erg theoretisch is, betekent dat lezen, begrijpen, stampen, en zo verder. Ik zou één dag in de week reserveren voor dit doel.

Gaandeweg merkte ik dat het me erg veel energie kostte, en ik was zeer gevoelig voor alles wat me ook maar enigszins kon afleiden. De opleiding had drie examenmomenten. Na het eerste besloot ik om te informeren of ik die laatste twee niet in één keer kon doen. Dan was ik er tenminste vanaf. Helaas behoorde dat niet tot de mogelijkheden Achteraf maar goed ook, want zo makkelijk was het niet.

Uiteindelijk heb ik vorige week mijn derde examenronde gehad. Ziek en zuchtig als ik was, want ik had last van een of ander virus, heb ik me naar het examenlokaal gesleept en mijn examen gemaakt. Omdat ik in de twee vorige ronden eigenlijk al genoeg punten behaald heb, om geslaagd te zijn voor de hele opleiding, kon ik me dat ook permitteren. Ik heb de uitslag nog niet, maar ik ga er vanuit dat ik geslaagd ben. Het gevoel van vrijheid dat me overvalt is enorm. Niet alleen in tijd, maar misschien vooral in energie.

Mijn energie hoeft niet meer ergens naartoe waar mijn hart niet ligt. Ik krijg weer meer ruimte om energie te besteden aan dingen die ik wel leuk vind, zoals mijn gezin, en mijn praktijk. En niet te vergeten ruimte om eens even te genieten van de zon en onverwachte vrije momenten. Deze werden de afgelopen periode meteen ingevuld met studie. Ik heb mijn papiertje dus zo goed als binnen. Daarmee voldoe ik aan de wensen van de zorgverzekeraars. Ik hoop niet dat ze eisen en wensen alsnog gaan bijstellen.
De lente die deze week begonnen is voelt voor mij ook als een persoonlijke lente, met een nieuw begin.
Ik ben in de afgelopen periode bevestigd in het feit dat iets meer energie kost en soms letterlijk vreet, als je hart er niet bij betrokken is.
Ik zal in de toekomst dus steeds meer afwegen wat iets me energetisch kost, of oplevert. Voorlopig ga ik eerst even genieten van de ruimte die ik heb.

 

De uitslag is binnen!

De dag nadat ik dit geschreven heb, heb ik de uitslag binnen.
Behaalde punt in de laatste examenronde was een 7,8 en mijn eindcijfer is een 8,3

4 reacties

 1. Hallo Karin, Je bent echt een doorzetter, maar dat was al bekend.
  Als jij je tanden ergens in zet, laat je niet meer los totdat jij je doel hebt bereikt.
  Petje af (chapeau) voor deze nieuwe mijlpaal.
  Groetjes en we spreken elkaar vast weer snel.
  Kees

 2. Potjandikke Kaatje, Je hebt het wel geflikt dame!
  Heel erg knap en het cijfer is GE WEL DIG!
  Supergefeliciteerd.
  Wat heerlijk dat je nu eindelijk weer eens kunt rondkijken en zien…
  Dat ik nog steeds wacht en heerlijk naast je in dat zonnetje kruip om bij te kletsen.
  Dikke felicitatiekus!

  • Hey Arianne, dank voor die dikke kus!
   Weet je nu ik toch weer wat tijd heb………tijd om bij te kletsen in het zonnetje?
   Hartegroet, Karin

Laat je me weten wat je van dit artikel vindt?