financiele crisis

De Financiële Crisis

Afgelopen week was ik een lezing aan het voorbereiden over Pluto in Steenbok. Dat deze stand veel impact zal hebben, was mij inmiddels natuurlijk al duidelijk.
Toen ik deze week het nieuws voorbij zag komen in verband met de financiële crisis die op dit moment speelt, was voor mij de verbinding met Pluto in Steenbok dan ook meteen duidelijk.

Pluto in Steenbok?

Binnenkort kom ik uitgebreid terug op Pluto in Steenbok in een groter verband. Maar nu wil ik de actualiteit er even uitlichten
Ik begrijp niet zoveel van de financiële markt. Ieder zijn vak zullen we maar zeggen. Maar het is wel duidelijk dat er problemen zijn.
Het is ook duidelijk dat deze in Amerika begonnen zijn.
Het is natuurlijk erg interessant om de situatie astrologisch te bekijken. Daarvoor haal ik er eerst een stukje geschiedenis bij.

 

De Beurskrach van 1929 in New York

Door een grote welvaart, werd en veel en makkelijk geld uitgegeven. Hierdoor stegen de koersen van effecten en aandelen gigantisch. De economie verminderde echter ongemerkt in kracht, en dat kwam niet tot uiting op de beurs. Door de verzadigde economie nam de productie van bedrijven af , met uiteindelijk ontslagen tot gevolg. De mensen kregen minder te besteden. Leningen konden niet terugbetaald worden en daardoor gingen banken failliet. Het balletje ging aan het rollen. er volgde een economische depressie, aandelen werden minder waard, de handel stortte in.

 

De huidige financiële crisis in Amerika

Er zit geen groei in het bestedingspatroon van de burgers. Men zit tot over de oren in schulden die men niet kan aflossen. Gevolg verminderde uitgaven, teruglopende productie, stijgende werkeloosheid, economische inkrimping. Het reddingsplan voor de banken dat de Amerikaanse regering voorstaat, heeft het op het moment van het schrijven van deze column nog niet gehaald.

 

De huidige financiële crisis in Nederland

Fortis dreigde het eerste slachtoffer te worden, maar dankzij het ingrijpen van onze regering blijft dat uit. Of niet?
Tot zover het nieuws.

 

Wat heeft dit nu te maken met astrologie?

Pluto staat op dit moment in de laatste graden van het teken Boogschutter.
Dit is een grensoverschrijdende periode. Waarbij grenzen op alle gebied lijken te vervagen grenzen tussen landen, grenzen van fatsoen, normen en waarden lijken te vervagen. Alles kan, en het kan niet groot genoeg zijn.
Pluto is de planeet van transformatie, verandering, wat niet bepaald op een zachtzinnige manier gaat.

Als ik het goed begrepen heb heeft de Amerikaanse regering gestimuleerd dat mensen boven hun kunnen gingen leven. Ik heb ergens opgevangen, dat ze zelfs de banken onder druk heeft gezet in het verleden om vooral soepel te zijn in het verstrekken van kredieten. Amerika, het land van de onbegrensde mogelijkheden en de creditkaartcultuur. De, zoals ik dat noem, lenen cultuur. Nu komt de Amerikaanse burger onder invloed van de dalende Dollar in moeilijkheden met het nakomen van de financiële verplichtingen. Dus komen ook de banken in moeilijkheden, de huizenmarkt stagneert, etc. Nederlandse, en andere Europese banken, schijnen belegd te hebben op de Amerikaanse markt, en geïnvesteerd te hebben in Amerikaanse banken. Logisch gevolg dat ook zij in moeilijkheden komen.

Het is wel typisch wat hier gebeurt. Ten tijde van de beurskrach van 1929 ( die ook plaatsvond in Amerika) werd namelijk de planeet Pluto ontdekt (om precies te zijn in 1930). Op dat moment liep deze door het teken Kreeft, dat te maken heeft met emotionele veiligheid en geborgenheid, moederlijkheid, het gezinsleven, de basis, huis, thuis.
En nu staat Pluto op het punt om de overgang te maken naar het teken Steenbok (november 2008).
Steenbok wordt in verband gebracht met bestaande structuren, de maatschappij, de gevestigde orde, wijsheid, maar ook met kilheid en hardheid, alles volgens de regels wil laten verlopen. Verantwoordelijkheidsgevoel, en de dingen doen zoals dat van je verwacht wordt.
Deze twee tekens zijn gerelateerd aan elkaar. In de horoscoop liggen zij tegenover elkaar en maken een oppositie aspect ( spanningsaspect) Met andere woorden Kreeft en Steenbok hebben harde tegenstellingen, maar ook overeenkomsten. Zij staan voor het moederlijke en het vaderlijke principe in de horoscoop.
Ze hebben overeenkomstige uitingen, maar vanuit een andere drijfveer.
Dit geeft al aan dat er overeenkomsten zitten tussen de beurskrach van 1929 en de huidige financiële crisis.
Het reddingsplan van Amerika haalt het op dit moment nog niet De Nederlandse regering stapt als een kip zonder kop in Fortis. In een nieuwsrubriek op tv werd Balkenende gevraagd of hij zijn spaargeld nog op de bank heeft staan, zijn antwoord:””Daar doe ik geen uitspraken over””.
Wat, natuurlijk, door onze bewindsvoerders over het hoofd wordt gezien is dat Mercurius, de planeet van de handel en communicatie, tussen 24 september en 16 oktober retrograde loopt. Dat is niet bij uitstek een stand voor belangrijke beslissingen. En wanneer beslissingen wel genomen worden, kan het eindresultaat verkeerd worden ingeschat.
De “”spontane””investering van de Nederlandse regering (of eigenlijk de Nederlandse Burger) kon dus wellicht heel wat minder opleveren dat men zou willen. Deze investering is gedaan om het vertrouwen van de consument in stand te houden, zodat de bank niet omvalt. Tot nu toe lijkt het erop dat dat nu nog niet gebeurd. Mensen heb toch steeds meer de neiging om hun geld ergens anders onder te brengen, als je het nieuws mag geloven.
Een van de topmannen van Fortis, Jean-Paul Votron, moest het veld ruimen na de gebeurtenissen van afgelopen zomer. ( overname ABN AMRO). Deze meneer zou na deze blunder een “”gouden handdruk””krijgen van 5 miljoen euro!. In deze tijd!. De regering heeft na haar participatie in de bank, heel voorzichtig duidelijk gemaakt, dat ze dat eigenlijk niet zo kies vinden. Ik ben benieuwd hoe dit gaat aflopen… Geen geld om zich als bank zelfstandig staande te houden, maar wel voor een premie voor geleverde diensten van 5 miljoen.

Pluto in Steenbok, gaat veel structuren van binnenuit tackelen. Structuren die niet goed functioneren worden aan het wankelen gebracht. De kern wordt vanuit de kern vernietigd.
Dat is ook nodig om slecht functionerende systemen te doen verdwijnen. Want pas dan kan er een nieuw goed functionerend systeem voor in de plaats komen.
Hopelijk heeft men geleerd van fouten uit het verleden, en gaat men zaken anders aanpakken.
Pluto in Steenbok kan voor veel opschudding zorgen de aankomende periode. Het is wat wij mensen ermee doen, wat uiteindelijk het eindresultaat bepaalt.

Laat je me weten wat je van dit artikel vindt?