Gedragspatroon of gewoonte

Gedragspatroon of gewoonte?

“Doe maar gewoon, dan doe je gek genoeg “ wie kent het gezegde niet? Maar wat voor de een gewoon is, hoeft dat voor de ander niet te zijn.

Wanneer we het gewoon zijn om iets op een bepaalde manier te doen, spreken we van een gewoonte.

 

Er zijn verschillende soorten gewoonten.

Je hebt praktische of organisatorische gewoonten; je zet bv elke dinsdag na te eten de vuilnisbak aan de straat, omdat deze de volgende dag wordt opgehaald. Je hebt ook gewoonten die deel zijn van wie je bent, dat zou ik liever gedragspatronen willen noemen.

Zo’n gewoonte ontstaat vanuit een behoefte, en wordt gevoed door opvoeding, culturele achtergrond, karakter. Je kunt bijvoorbeeld moeilijk “nee” zeggen, vanuit een behoefte om aardig gevonden te worden. Daardoor ont-wikkel je de gewoonte om eerst aan de ander te denken, en dan pas aan jezelf, als je daar al aan toekomt. Het is interessant om te kijken wat je nog meer van die kwaliteit zou kunnen zeggen, en leren. Wanneer je namelijk je valkuil, uitdaging en allergie weet, krijg je toch weer een nieuwe kijk om zo’n gedragspatroon. En daarmee ook mogelijkheden om er anders mee om te gaan, en uiteindelijk een gewoonte te veranderen. Wanneer we bij het bovenstaand voorbeeld blijven zou je tot de volgende conclusie kunnen komen:

 

Kwaliteit

Ik wil graag aardig gevonden worden.

 

Valkuil

Ik denk eerst aan de ander en dan pas aan mezelf, en dat voelt niet altijd lekker.

 

Allergie

Ik kan absoluut niet tegen mensen die aan zichzelf denken, dat vind ik egoïstisch.

 

Uitdaging

Ik mag leren wat vaker “nee” te zeggen.

 

foto designed by Rawpixel.com

Laat je me weten wat je van dit artikel vindt?