Heksenjacht anno 2009

Heksenjacht anno 2009?

Saturnus oppositie Uranus

Zo af en toe bekruipt me de behoefte om mijn zielenroerselen en hersenspinsels te ventileren. Meestal doe ik daar verder niks mee, en is dat voor mijn persoonlijke gebruik.

Nu echter bekruipt me de behoefte om  toch wat van die zaken te delen met een groter publiek. U hoeft geen oordeel te hebben over mijn verhaal, want het is mijn beleving, en van niemand anders, die ik met u wil delen. Dit verhaal past in de context van de Saturnus Uranus oppositie, die nog steeds werkzaam is. Het oude tegenover het nieuwe, de bestraffende vinger tegenover de andersdenkende.

 

Astro TV

De afgelopen 8 maanden heeft mijn leven een ongeplande wending genomen. Mijn passie voor mijn vak en de mensen waarmee ik werk kreeg een flinke knauw. Voor die tijd ben ik in de gelegenheid gesteld om mijn vak, of althans een stukje daarvan, uit te dragen naar een groter publiek, via tv-programma’s als Astro TV op Net 5 en later Astro RTL. Ik heb daar elke mogelijkheid aangegrepen om de serieuze astrologie en mijn vakvereniging te promoten. Gedurende die periode begon zich bij mij iets te ont-wikkelen wat je heldervoelend, of helderwetend of helderziend kunt noemen. Ik heb wat moeite met die begrippen. Ik beschrijf het liever als de ont-wikkeling van een gevoeligheid voor het oppikken van energie in de vorm van beeld, woord of gevoel.

Er zijn mensen die dan menen te weten hoe ik in elkaar zit en hun mening dan zo belangrijk vinden dat ze dit moeten uiten middels publicaties en dan neerbuigend praten over “een astroloog die met een stemmengeest werkt”. In deze periode heb ik veel kritiek over me heen gehad, niet in de laatste plaats vanuit mijn eigen vakvereniging de A.V.N. hoewel dat nooit rechtstreeks is gebeurde.

Mijn allereerste reden om mee te gaan werken aan deze programma’s was omdat de voorzitter van de vakvereniging ook deel uitmaakte van de consultants die werkten voor de telefoonlijn van Astro TV. En als die zijn medewerking eraan verleende, was het voor mijn gevoel geoorloofd. Het verschil is echter dat ik met mijn poffertjesporem op tv kwam en hij niet. Er kwam allerlei kritiek, waardoor de vakvereniging zich genoodzaakt voelde om zich te distantiëren van dergelijke programma’s en vooral te benadrukken dat daar geen A.V.N.-astrologen aan meewerkten. Raar, want ik krijg tot nu toe elk jaar een brief waarin om mijn bijdrage gevraagd wordt en ik krijg ook elk jaar een verklaring van mijn inschrijving als praktijk voerend lid.

 

RADAR

Mijn medewerking aan het programma Astro RTL, en zelfs het gehele programma, werd beëindigd toen een undercover journalist van Radar werd aangenomen als consultant, waarmee duidelijk werd dat er op dat moment geen goede screeningsprocedure was. Dat diezelfde undercover als “nieuwe op de lijn” contact had gezocht met mij, en van mij te horen kreeg dat ik het gevoel had dat er iets niet klopte aan haar verhaal, dat het niet klopte met wat ik in haar horoscoop zag, ik haar voorstelde om mijn rechtstreekse nummer te vragen via onze supervisor, zodat ik haar rechtstreeks een stukje ondersteuning kon geven als ze daar behoefte aan had, en nog meer zaken, werd niet vermeld in de betreffende uitzending.

De essentie van wat ertegenover alle kritiek staat is simpel: ik heb voor een aantal mensen werkelijk het verschil mogen maken. Het verschil kunnen maken voor een medemens, dat is waar mijn passie ligt. Dat is reden genoeg voor mij. Ik heb me in die tijd een periode teruggetrokken en me op een nieuwe studie gestort, omdat ik me graag wil blijven ont-wikkelen.

 

Netwerk

Enkele weken terug werd ik gebeld door een redactrice van “Netwerk”, want men wilde een reportage maken over bedrijfsastrologie en had op mijn site gezien dat een van mijn cliënten de Raad voor de Kinderbescherming was. Omdat ik ondertussen een beetje weet hoe het tv-wereldje in elkaar zit was ik erg op mijn hoede, en heb ik, vanuit de ethische code van de A.V.N. geen specifieke informatie gegeven over mijn cliënt. Ik heb de reportage ondertussen gezien. Daar kwam een glimp van mijn site voorbij.

Maar ik zag daar ook bekende namen onder andere vanuit bestuurlijke functies van de A.V.N. voorbijkomen. Wat zou de reden zijn geweest voor medewerking, vraag ik me dan af? Ik ga ervan uit dat dat dezelfde is als waarom ik toentertijd in het verhaal gestapt ben; om de serieuze astrologie te promoten.

Dat men in de reportage dan vervolgens een sterrenkundige aan het woord laat die vertelt dat mensen groepsgewijs tot zelfmoord overgegaan zijn onder invloed van de astrologie wordt niet met verdere documentatie of bewijzen gestaafd. Het wordt als een feit geaccepteerd zonder enige bewijzen of achtergronden bij die uitspraak te plaatsen. Een sterrenkundige die een “kundige” mening geeft over astrologie, is wat mij betreft appels met peren vergelijken. Zoals een gelovige die vindt dat een ander geloof niet goed is omdat…, zonder dat andere geloof bestudeert te hebben, en daarmee alle aanhangers van dat andere geloof over één kam scheert.

 

Mediumschap

In diezelfde uitzending komt een ander item voorbij dat mijn aandacht trekt. Dat gaat over Gabriela en Reint Gaastra-Levin. Gabriela heeft een doorgeving gehad over de gebeurtenissen op 30 april. Deze wordt als kwetsend ervaren door betrokkenen. En wat al helemaal niet kan is dat ze “hiervoor betaald wordt door de zorgverzekering”. Dat is natuurlijk een misvatting. Waarschijnlijk worden haar praktijkconsulten geheel of gedeeltelijk vergoed, omdat ze voldoet aan de eisen die daaraan gesteld worden in verband met haar opleiding. Dat ze daarnaast het mediumschap beoefend heeft daar helemaal niks mee te maken.

 

Oordeel

Ik weet dat we nog niet zo heel lang geleden in diepe rouw en ontreddering waren omdat een bekende Nederlander vermoord is omdat hij zijn mening uitte. Ondanks dat die mening voor bepaalde mede- en Nederlanders erg kwetsend was, moest dat kunnen. Vrijheid van meningsuiting is een groot goed hier. Toch krijg ik steeds meer het gevoel dat wij een land zijn van oordelen en vooral veroordelen, zolang het niet in ons straatje past.

Ik begrijp het wel, oordelen, is niet begrijpen. Met het oordelen over anderen nemen we een positie in. Dat kan zijn om ons in te dekken, te beschermen, te distantiëren, te verbinden etc. We hebben de neiging om op de ander te letten, zeker als deze boven het maaiveld uitsteekt. We zijn ook niet te beroerd om met ons vingertje te wijzen, als dat zo uitkomt. Echter, wanneer je je wijsvinger naar de ander wijst, wijzen je andere vingers en je duim naar jezelf …

Zouden wij er niet goed aan doen om eerst naar onszelf te kijken, en naar de zuiverheid van onze persoonlijke motieven, voordat we de vinger naar een ander wijzen? Natuurlijk de veroorzaker van het drama van 30 april, is en blijft de veroorzaker. Maar wat voor verhaal zit hierachter? Hoe is deze persoon zover gekomen dat hij gedaan heeft wat hij gedaan heeft? Hoe kan ik oordelen als ik daar niets van weet? Wie ben ik überhaupt om te oordelen?

Je kunt het leven vergelijken met een tuin. In een tuin moet je de plantjes goed verzorgen, af en toe een beetje bijmesten, en wat onkruid weghalen, zodat je planten ruimte hebben om tot wasdom te komen. Op die manier zorg je ook dat je tuin niet overwoekerd raakt. Je geeft de plantjes op tijd water en zorgt dat je aan alle voorwaarden voldoet om er het meeste profijt van te hebben. Op die manier krijg je een prachtige tuin waar alles in balans is.

Zo gaat het voor mijn gevoel ook in het leven. Je moet jezelf goed verzorgen, af en toe wat extra (geestelijke) voeding geven, vervuilende of vertroebelende zaken uit je systeem halen, zodat je echt kunt ont-wikkelen vanuit je eigen prachtige en goddelijke kern en tot wasdom kunt komen.

Ik ben een zeer gelukkig mens, dat ik dat proces vanuit mijn professionaliteit ook mag begeleiden bij andere mensen. Ik hoop dat steeds meer mensen in staat zullen zijn om ervoor te zorgen dat hun tuintje er goed bijligt, alvorens zij zich gaan bekommeren om de tuin van de buren.

Laat je me weten wat je van dit artikel vindt?