Help

Help!!!!!!!!!!!!!

Soms heb je het idee dat je het even niet alleen kunt. Dan zou je het liefst om hulp willen schreeuwen.
Al was er maar één persoon die je zou kunnen helpen met je probleem. Maar in hoeverre wordt je daar echt mee geholpen?

Ik ben benieuwd hoeveel mensen dit artikel lezen, door de noodkreet in de titel. Dank voor jullie interesse in mijn hulpvraag.

Wellicht kan ik met dit artikel een lichtje schijnen op het begrip “helpen”, waardoor je misschien een nieuwe kijk krijgt op jezelf en/of je omgeving. Ik ben benieuwd naar jullie reacties.

 

Helpen, wat is dat eigenlijk?

Volgens Van Dale is de betekenis van Helpen
1. Hulpverlenen; bijstaan: iem aan een baantje ~ bijstaan bij het verkrijgen van; ik kan het niet ~ het is mijn schuld niet
2. (In een winkel) bedienen: wordt u al geholpen?
3. Baten: alle beetjes ~

Dan hebben we natuurlijk ook nog het zelfstandig naamwoord help, waarmee we aangeven dat we het niet alleen kunnen en het nodig hebben dat iemand ons komt helpen, en daarvan zegt Van Dale: help kreet waarmee men om hulp roept: lieve ~! uitroep van schrik, bezorgdheid enz.

Dus we roepen om hulp, in de hoop dat iemand wil helpen, en daarvan zegt van Van Dale: hulp
1. Bijstand, steun, ondersteuning, redding: ~ verlenen; te ~ kome
2. v(m) -en hulpmiddel
3. m,v -en helper, helpster

Wanneer we hulp bieden aan iemand betekent dat in praktijk van dat we iets voor iemand doen. We kunnen iemand bijstaan, ondersteunen of redden. We lossen een probleem op voor die ander.
Je maakt een auto, doet de afwas, helpt met opruimen etc.
Wanneer een goede vriend geldproblemen heeft en je hulp vraagt, zou dat kunnen betekenen dat je hem wat geld geeft.
Wanneer iemand het erg druk heeft, help je hem door wat taken over te nemen.
Wanneer een goede vriend met zichzelf in de knoop zit, help je hem door te zeggen hoe jij het zou doen.
Wanneer iemand aangeeft dat hij iets niet kan dat jij wel kunt, help je hem door het voor hem te doen.

 

Maar is dat wel zo?

Mijn vader heeft me vele lessen geleerd in het leven. Hij leerde me al vroeg dat niets onmogelijk is als je het maar hard genoeg zelf wilt. Wanneer ik iets moest doen of maken, bijvoorbeeld voor school en het lukte niet, kwam de uitspraak “ik kan het niet” al snel om de hoek kijken. Mijn vader zei dan altijd steevast: ”Ik kan het niet ligt op het kerkhof, en ik wil het niet ligt ernaast”.
Met andere woorden willen =kunnen.
Dat betekent dus dat er heel veel kan, als je maar hard genoeg wilt. Wanneer iemand iets niet kan en je hulp daarvoor inroept, kun je inderdaad helpen door datgene voor die ander te doen, en op te je nemen.
Maar hoe goed help je die persoon daarmee? Als je het goed doet, weet men je de volgende keer ongetwijfeld te vinden, “want jij kan dat zo goed en ik niet”. Doe je het minder goed, heb je nog kans op kritiek ook.
Daarnaast bestaat de mogelijkheid dat men jou verantwoordelijk maakt (dat laat je natuurlijk zelf toe) voor zaken die niet op jouw bordje horen te liggen. Het is natuurlijk ook wel erg aanlokkelijk als je je problemen bij een ander neer kunt leggen, die ze vervolgens voor je oplost.
Zou je iemand niet veel beter helpen door hem te stimuleren het zelf te leren? De meesten van ons willen onze kinderen toch ook leren hoe ze zich moeten aankleden, hoe ze moeten fietsen, hoe ze het leven tegemoet kunnen treden zodat ze onafhankelijk worden en op eigen benen kunnen staan? Hoe kan het dan dat we ons als volwassenen vaak afhankelijk opstellen?
Ga voor jezelf eens na welke meerwaarde jouw hulp heeft voor die ander of voor jezelf. (Daarvoor zou je ook het artikel “Hoe dramatisch is jouw relatie?” eens kunnen lezen.

Wanneer je iemand helpt om zichzelf te helpen, heeft je hulp dan uiteindelijk niet veel meer waarde?

Laat je me weten wat je van dit artikel vindt?