Inspiratie

Inspiratie

Een programma dat haar gasten uitnodigt om een ander kant van zichzelf te laten zien. Meestal zien we de buitenkant van iemand en daar baseren we, vaak onbewust, ons beeld van die persoon op. Maar is dat beeld wel correct? Hoe zit het met de binnenkant?

Hoe…komt een idee ooit tot stand?
Kan zo’n gedachte ontstaan?
Waar komt dat helder ogenblik, dat inzicht toch vandaan?

Dit stukje tekst komt uit een prachtig lied van Mathilde Santing dat je via deze link kunt beluisteren. Het leven kan soms verrassingen in petto hebben die je niet had kunnen voorzien.
Ik vind het altijd wonderlijk om te zien hoe zaken zich als vanzelf op je pad komen en zich ont-wikkelen. Zo heb je een idee dat ergens in je achterhoofd suddert, en zo komt er van alles voorbij waardoor dat idee steeds concretere vormen aanneemt. Op die manier kunnen er hele mooie dingen ontstaan die je niet voor mogelijk hield. Zo is het ook gegaan met De Ont-Moeting.

 

Het idee

Ergens in oktober vorig jaar is het zaadje gezaaid. Mijn uitgangspunt is een mooi programma te maken met diepgang en een vleugje spiritualiteit. Een programma dat een positieve boodschap heeft en inspirerend is. Na een inspirerend gesprek met Angelique hoofd tv van de lokale omroep, wil ik aan de slag. Ik voel een goede klik, en dat blijkt later ook wel als we samen aan de slag gaan met betrekking tot het Missie Xmas project. De omroep geeft alle medewerking, alleen is er helemaal geen budget. Nada noppes. Logisch ook als je weet dat zo’n omroep het hoofd boven water moet houden van een bescheiden subsidie.

Vaak heeft een idee een rijpingsperiode nodig om van idee uit te groeien naar iets tastbaars. Tsja, waar begin je om er iets concreets van te maken? Door het los te laten en te laten sudderen is mijn ervaring. En zo werd het steeds een beetje duidelijker.

Het moet een programma worden dat haar gasten uitnodigt om een ander kant van zichzelf te laten zien. Meestal zien we de buitenkant van iemand en daar baseren we, vaak onbewust, ons beeld van die persoon op. Maar is dat beeld wel correct? Want hoe zit het met de binnenkant? Zijn binnenkant en buitenkant met elkaar in overeenstemming? Zeker bij min of meer publieke figuren zien we eigenlijk meer wat deze persoon vertegenwoordigd dan wat hij is. Een kijkje aan de binnenkant geeft de mogelijkheid om kennis te maken met iemands drijfveren en behoeften.

Hoe is iemand geworden wie hij/zij is? Wat heeft hij/zij daarvoor moeten laten of overwinnen? Wanneer je daar een glimp van meekrijgt, kun je daar enorm geïnspireerd door raken. Hoe mooi zou dat zijn, om dat te kunnen bereiken!

Je vraagt natuurlijk wel veel van iemand, namelijk om zich toch redelijk bloot te geven voor publiek. Dat doen mensen niet zomaar. Het is dus belangrijk dat het programma integer en zuiver gemaakt wordt. Gasten moeten zich meteen thuis voelen, de omgeving moet uitnodigend zijn zodat er ruimte is om tot vertrouwen te komen om zichzelf te zijn en het masker te laten zakken. Zo is als vanzelf de naam voor het programma ontstaan; het mag een ontmoeten worden, waarbij het moeten losgelaten wordt en veranderd in het mogen. Mogen ZIJN wie je bent, zonder masker.

Laat je me weten wat je van dit artikel vindt?