koningsdag

Koninklijk schoeisel

Koningsdag en een markt met kasseien waar zo onderhand elke dames schoen blijft steken in de veel te brede en diepe voegen. Ik moest halsbrekende toeren uithalen. Hoe zou Maxima dat doen?

Afgelopen dinsdag zat ik al heel vroeg voor de buis. Rare uitdrukking trouwens voor de buis; je zit achter je computer maar voor de buis. Hoe het ook zij, ik was er klaar voor om de troonswisseling helemaal mee te maken. De vorige keer toen Beatrix aantrad had ik een leeftijd waarop ik met heel andere dingen bezig was. Het enige dat ik me daarvan kan herinneren zijn de beelden van de rellen. Ondanks dat het tempo erg laag was, maar dat moet natuurlijk want het moet allemaal wel statig zijn, genoot ik ervan om deze gebeurtenis helemaal te kunnen volgen.

Aan het eind van de middag wilde ik nog even sfeer proeven in de binnenstad. Ik kwam daar een beetje op het “scheije van de mèrt” zoals hier gezegd wordt. De vrijmarkt was zowat afgelopen. De stad was bezaaid met rommel en afval, niet bepaald sfeervol. Maar geen nood dan maar even een wandeling over de markt, daar is altijd wel iets te doen.

 

Vrouwonvriendelijk

De markt is in 2007 opnieuw bestraat met kasseien. Op zich zou dat een mooi aanzicht kunnen zijn en bij kunnen dragen aan de authenticiteit van de binnenstad. De stenen liggen echter ongelijk, ver uit elkaar waardoor er brede voegen ontstaan, en die voegen zijn ook behoorlijk diep. Er zit helemaal geen opvulling tussen. Na aanhoudende klachten is er in 2009 een poging gedaan om de voegen op te vullen met spitgravel, een grindachtig materiaal, maar dat heeft niet het gewenste resultaat geleverd.
Hoe heeft de vrouwelijke wethouder onder wiens verantwoording dit is uitgevoerd dit kunnen bedenken?

Normaal gesproken draag ik platte schoenen als ik naar de binnenstad ga. Vandaag koos ik voor een makkelijk schoentje. Er zat een klein laag hakje onder, maar ik dacht dat het wel zou kunnen. En daar ging het dus grandioos fout. Om de meter moest ik stoppen omdat een van de hakjes vastzat in een voeg. Op een bepaald moment liep ik door en mijn schoen zat vast, waardoor ik omzwikte. Ik maande mijn gezelschap tot het vertragen van de pas, en keek vooral naar de grond. Als ik precies kon uitmikken waar ik mijn voeten zou zetten, zou het mogelijk nog lukken om zonder kleerscheuren aan de andere kant van de markt te komen. Ik begaf met dus in een trager maar allesbehalve statig tempo. Ik voelde me allesbehalve de koning te rijk. En terwijl ik mijn blik gericht had op de stenen zag ik alleen maar vrouwen met platte schoenen. Gympen, boots, noem maar op.

 

Hoe zou Maxima dat doen?

Ik bedacht me ineens hoe Maxima hier voort zou schrijden? Met gympen onder haar prachtige outfit? Of zou hemel en aarde bewogen worden om te zorgen dat onze koningin zonder gevaar voor eigen leven een wandeling over de markt zou kunnen maken? Ik vermoed dat ervoor de laatste optie gekozen zou worden.
Daarom, lieve burgemeester, doe iets aan de bestrating, zodat de vrouwelijke inwoners van onze stad zich ook statig kunnen voortbewegen en zich ook een beetje koningin voelen, u zult zien dat het de uitstraling van de oude binnenstad ten goede komt.

Op 12 juni 2013 bracht het nieuwe koningspaar een bezoek aan de stad. En inderdaad was de hele looproute voorzien van lopers. Welingelichte bronnen uit de kringen van het paar hebben mij vertelt dat onze koningin incognito een verkenningsbezoek heeft gedaan. Over de details daarvan zal ik niet verder uitweiden, hoewel het hilarisch was om te horen hoe dat in zijn werk ging. Naar aanleiding daarvan heeft ze besloten om te kiezen voor schoeisel met een brede hakken.
Het kan natuurlijk ook zijn dat ze een vaste lezer van mijn blogs is……
Zou de burgemeester ook eens moeten doen misschien?

Laat je me weten wat je van dit artikel vindt?