lieve mark

Lieve Mark

Terwijl jij het druk hebt hou ik hier de boel in de gaten voor je.Kwestie van participatiesamenleving, dat doe ik dus graag voor je.
En het moet me van het hart, I don’t like what I see mister president.
Er spelen op het moment veel zaken die door elkaar heen lopen, van de ene kant niks met elkaar te maken hebben, en van de andere kant alles met elkaar te maken hebben.

 

De lokale krant

Laat ik beginnen met een bericht dat me pas geleden opviel. De lokale krant hier heeft n.a.v. reacties op hun berichtgeving over asielzoekers besloten de mogelijkheid om te reageren uitgesloten. Het bericht op Facebook is zelfs helemaal weggehaald. Vanochtend las ik daarover een soort van verklaring van een van de redacteuren

Nu moet ik zeggen dat ik ook mijn tenen bij elkaar knijp als ik bepaalde reacties lees of hoor. En soms komen die uit een hoek waarvan je het niet verwacht, maar dat terzijde.
Hoe anders was dat ik de tijd van Theo van Gogh, elf jaar geleden. Iedereen ging de straat op voor de vrijheid van meningsuiting. Je moest alles kunnen zeggen toch?
Theo was nu niet bepaald vleiend over bepaalde medemensen, maar daar moesten ze maar tegen kunnen. Alles moest gezegd mogen worden onder de noemer vrijheid van meningsuiting, ook als dat kwetsend was.
Cohen sprak demonstranten toe: “er is een Amsterdammer vermoord. Je strijdt met de pen en desnoods tot aan de rechter. Maar nooit neem je het recht in eigen hand. Theo van Gogh is het zwijgen opgelegd. Dat accepteren we niet.’
Schijnbaar is het nu wel acceptabel om mensen het zwijgen op te leggen. Of je het nu met die uitingen eens bent of niet, het is toch een klein beetje censuur.
Het geeft wel aan dat de kwestie van de asielzoekers erg leeft bij de mensen.

 

Bezuinigingen

Er wordt aan alle kanten bezuinigd. Het klootjesvolk moet betalen terwijl de politici bepalen. Daar gaat het natuurlijk al fout; ik heb vroeger geleerd wie betaald die bepaald.
Het volk vult de knip van de overheid, en heeft vervolgens totaal geen zeggenschap of invloed hoe een en ander uitgegeven wordt. Sterker nog, het lijkt wel alsof geld wordt uitgegeven aan van alles behalve de mensen die die knip gevuld hebben.

Hoe kun je verkopen dat er geen ruimte is om de zwakkeren in de samenleving financieel tegemoet te komen, maar wel 80 miljoen is voor de aanschaf van twee schilderijen (samen met Frankrijk). En mevrouw Bussemakers is helemaal in haar sas en lyrisch.
Ik moet terugdenken aan een liedje uit mijn jeugd:

Jarig jetje zou trakteren alle meisjes van de klas
Jetje had wat uitgekozen waar ze zelf zo dol op was
Ulevellen bracht ze mee, ieder kreeg er minstens twee
Ulevellen bracht ze mee, ieder kreeg er minstens twee
Maar jawel een stroom vriendinnen kwam ons jetje tegemoet
Met de allerbeste wensen werd de jarige begroet
En ze vroegen, nogal glad, wat of Jet in ’t zakje had
En ze vroegen, nogal glad, wat of Jet in ’t zakje had

Ulevellen? Even proeven, eentje kwam er niet op aan
Nog een …. Jetjes ulevellen gingen zoetjes naar de maan
En de klas, een gek geval, kreeg warempel niemendal
En de klas, een gek geval, kreeg warempel niemendal!

Jetje zei ook nog dat de twee (schilderijen) al zo lang samen waren, dat ze zeker samen moesten blijven. Dat had ik liever gehoord als het twee oudjes zou betreffen die van elkaar gescheiden worden omdat de een psychische en de ander lichamelijke hulp nodig heeft en ze daarom naar verschillende tehuizen moeten…

 

Verzorgingsstaat

Onze verzorgingsstaat brokkelt af, er zijn zelfs mensen die de voor hen medische zorg niet meer kunnen betalen. En dat terwijl de zorgverzekeraars hun winst pakken.
Mensen moeten vele jaren wachten op sociale huurwoningen, want daarvan zijn er niet genoeg. Dat komt natuurlijk omdat woningbouwverenigingen op een bepaald moment winst mochten gaan maken. Daarom gingen ze duurdere huizen in hogere segmenten bouwen. De verkoop viel tegen toen de crisis zijn intrede deed. Dus nu raken ze die huizen aan de straatstenen niet kwijt, en probeert men ze uiteindelijk te verhuren voor bedragen waar je misselijk van wordt. En huizen waarvan men voor de crisis zei dat ze niet meer te renoveren waren, kunnen ineens wel gerenoveerd worden….

 

Opslag koning

En omdat het zo slecht gaat in Nederland en iedereen de broekriem moet aantrekken krijgt het koninklijk huis opslag. Willem Alexander krijgt er 43000,- per jaar bij. Er zijn Nederlands die het met heel wat minder moeten doen….

 

Bodemloze put

En dan hebben we het nog niet over geld dat als sneeuw voor de zon verdwijnt, door boetes van Poolse verkeersovertreders te verscheuren, uitkeringen aan mensen die weer terug zijn naar het land van herkomst, de fraude met de zorg nog niet zo lang geleden etc.

 

Gemeenten

Gemeenten melden zich massaal aan om vluchtelingen op te vangen. Er wordt niet of nauwelijks overlegd met inwoners. Zouden gemeenten die zich aanmelden dat doen omdat ze vinden dat vluchtelingen moeten worden opgevangen, of horen ze de kassa rinkelen?
Ik hoorde deze week van een betrouwbare bron dat gemeenten geld krijgen voor elke asielzoeker die ze opvangen. Om precies te zijn krijgt een gemeente 40 euro per asielzoeker per dag. Met 500 asielzoekers is dat al snel 20.000,- per dag en 600.000,- per maand. Dat geld wordt betaald door de overheid, en is dus afkomstig uit belastinggelden. Belastinggelden die worden opgebracht door Jan met de Pet.

In de stad waar ik woon zou dat een mooie bijverdienste zijn. Immers zijn daar miljoenen als sneeuw voor de zon verdwenen door een project met een brug die nog steeds niet gebouwd is, wordt er driftig geïnvesteerd in het terugbrengen van een oude put, en last but not least, er komt een groot, miljoenen kostend, feestjaar aan van een schilder die 500 jaar dood is.

In mijn stad is een van de mogelijke locaties voor een AZC een achterstandswijk. Een wijk met iets meer dan 3000 inwoners waarvan 43% van niet-Nederlands afkomst is. Een wijk met 68 nationaliteiten.

Als je dan praat over integratie in de Nederlandse samenleving zou ik liever zien dat zo’n AZC komt in een wijk waar van integratie nog weinig sprake is. Bijvoorbeeld in de wijk waar onze burgemeester woont. Deze wijk telt slechts 3% inwoners van niet-Nederlands afkomst. Dus daar kunnen ze vast nog wel wat integratie gebruiken lijkt me. Lijkt me in het kader van de participatiesamenleving ook beter.

 

Asielzoekers

Het gaat ook om grote aantallen, voornamelijk mannen.
Ik begrijp dat die mannen de oversteek alleen maken omdat ze hun gezin geen gevaar willen laten lopen. Wanneer ze eenmaal een status hebben kan de familie een stuk makkelijker en veiliger overkomen.
Toch kan het best intimiderend zijn om langs een AZC te moeten waar zich 500 mannen bevinden. Met andere waarden en normen. Met onderlinge conflicten door afkomst en/of religie.
Hoe ga je dat oplossen Mark?
Je kunt alle groepen apart onderbrengen, maar hoe gaat dan straks in onze participatiemaatschappij? Wat wordt eraan gedaan om deze mensen duidelijk te maken dat wij andere waarden en normen hebben?
Hoe ga je om met de kindbruidjes?
Nog niet zo lang geleden berichtten de media dat er 22 onderweg waren. Zijn die inmiddels aangekomen? Daarover hoor ik de media namelijk niet meer. En hoe zit het dan met het versneld invoeren van de wetgeving die deze huwelijken niet erkend?

 

Media

De media manipuleren en laten ons zien wat zij willen dat we zien. Vele berichten die naar buiten gebracht worden kloppen niet als je de herkomst onderzoekt. Er zijn mensen die er bij gebaat zijn dat angst en paniek groeien en toenemen. Ze bespelen de meute met hun valse, gemanipuleerde berichtgeving.
Een interview laten zien waarin je alleen antwoorden hoort valt daar ook onder. Wanneer je niet weet welke vraag er gesteld is, kan zo’n antwoord een eigen leven gaan leiden, zoals onlangs gebeurde bij een “verslag” van Powned over het AZC in Rosmalen. Je moet je als kijker momenteel afvragen of wat je voorgeschoteld krijgt wel klopt.

 

Frustratie

Je hebt nog niet zo lang geleden gezegd dat mensen moeten roeien met de riemen die ze hebben. Ik denk dat velen niet eens meer riemen hebben om mee te roeien.
Mensen raken gefrustreerd en zoeken een aanleiding waarop die frust geuit kan worden.
Heel simplistisch gezien vraag je als spreekwoordelijke vader je kinderen om geld in de spaarpot te doen. Vervolgens krijgen ze te horen dat daarvan niks kan uitgegeven worden en dat ze maar even op een houtje moeten bijten. Om vervolgens zelf te gaan shoppen en dat geld uit te geven aan zaken die jij van belang acht.
Tja, dan kun je verwachten dat er op een bepaald moment tegengas komt toch?

Hoe moet een moeder van een autistische jongen die geen onderwijs krijgt, zich voelen wanneer ze hoort dat er speciale schooltjes worden opgericht voor vluchtelingenkinderen?

Mensen voelen zich buitenspel gezet Mark. En nee, het is niet netjes om de vluchtelingen van alles toe te wensen. Ook ik knijp mijn tenen bij elkaar.
In wat voor samenleving leef ik die geen oog heeft voor de noden van de allerzwaksten?
Hoe kan het dat ons land verworden is tot voor of tegenstanders van het asielbeleid?
Hoe komt het dat het allemaal zo hoog oploopt, en mensen elkaar het licht in de ogen niet lijken te gunnen?

Mensen zijn gefrustreerd, en hebben angst.
Nou is angst nooit een goede raadgever dat weten we allemaal wel.
Dus maak ik me ernstig zorgen over de Nederlandse samenleving.

Het lijkt me goed om de frustratie van velen serieus te nemen Mark, en daar als leider van dit land iets aan te doen.
Overheid en gemeenten zitten er uiteindelijk voor de burger en niet andersom.
Neem je burgers serieus Mark en lees tussen de uitingen van frustratie door wat ze eigenlijk willen zeggen.
Geef antwoord op de vragen die mensen hebben, niet in politiek correcte taal, maar in gewoon begrijpelijk Nederlands.

Daarnaast denk ik dat het belangrijk is om onze gasten snel uit te leggen wat hier de spelregels zijn. En de procedures die deze mensen moeten doorlopen te versnellen, zodat snel duidelijk wordt wie de echte vluchtelingen zijn. Dan kunnen deze mensen verder geholpen worden en de onruststokers kunnen eruit gefilterd worden zodat het beeld dat we krijgen van “de vluchteling” bijgesteld kan worden.

 

Participatiesamenleving

Trouwens je hebt je mond vol van participatiesamenleving. Die participatie zie ik niet terug bij het aanpakken van het probleem bij de wortel. Daar waar de opstand in Libië wel ondersteuning kreeg zie ik geen ondersteuning voor het Syrische volk dat in hun eigen land niet veilig is.
Hoe komt dat Mark? Andere economische belangen misschien?

 

Onvrede

Er heerst onvrede in dit land. Die was er echter al voordat de vluchteling zo massaal onze kant op kwamen. De vluchtelingen worden slechts aangegrepen om die onvrede te uiten. Jij bent als leider van dit land degene die de neuzen dezelfde kant op moet krijgen. Ga dus met mensen in gesprek, ben helder en transparant. Heb oog voor de realiteit en de onvrede die er heerst en doe er wat aan. Dat is de snelste weg naar rust en vrede.
En daar is uiteindelijk iedereen mee gediend.

Laat je me weten wat je van dit artikel vindt?