Denken in mogelijkheden of beperkingen

Denken in mogelijkheden of beperkingen?

Je denkt alles prima voor elkaar te hebben, en ineens komt er out of the blue iets op je pad, dat de boel behoorlijk op zijn kop zet.
Dat is mij al een paar keer overkomen.

Met regelmaat heeft het leven behoorlijke uitdagingen in petto. Meestal op een moment dat je erdoor overvallen wordt, en het niet ziet aankomen. Je denkt alles prima voor elkaar te hebben, en ineens komt er out of the blue iets van buitenaf op je pad, dat de boel behoorlijk op zijn kop zet.
Dat is mij al een paar keer overkomen.

Achteraf, wanneer zo’n uitdaging voorbij is brengt het altijd goede dingen met zich mee. Het is alleen zo jammer dat je dat (nog) niet ziet wanneer je er middenin zit. Ondanks dat ik als psychologisch astroloog dit soort zaken enigszins kan zien aankomen, wordt ook ik erdoor overvallen. Ik kijk bewust niet elke dag ik mijn horoscoop omdat ik denk dat het leven zijn loop moet gaan, en je zeker niet naar de stand van je planeten moet gaan leven. Wanneer er echter zoiets plaatsvindt zoek ik verduidelijking in de horoscoop. En ja hoor, de aanwijzingen staan duidelijk aangegeven! Ik had ook niet anders verwacht.

 

Eisen beroepsvereniging

Zo dacht ik alles voor elkaar te hebben met betrekking tot de eisen van de beroepsverenigingen waarbij ik ben aangesloten. Nu blijkt bij “toeval” (niks is toeval) dat ik niet voldoe.
De beroepsverenigingen in de alternatieve sector liggen onder zwaar vuur omdat de zorgverzekeraars de eisen willen aanscherpen. Op zich is daar iets voor te zeggen. In dat kader heb ik vorig jaar ook een hbo-opleiding Medische Basiskennis gevolgd. Nu blijkt echter dat de opleiding die ik gevolgd heb, niet langer meer schijnt te voldoen. Ook dat kan ik nog volgen.
Dat zou dan betekenen dat ik me kan bijscholen om tot op het gewenste opleidingsniveau te komen, maar niets is minder waar. Zowel voor nieuwe als reeds aangesloten leden geldt dat ze alleen ingeschreven kunnen worden/blijven als je een van de aangewezen opleidingen doet of gedaan hebt.

Dat betekent dat aangesloten leden die reeds vanuit een praktijk werkzaam zijn mogen beginnen aan een opleiding van minimaal 3 jaar inclusief een stage. Ik zou dan wel vrijstelling krijgen voor mijn Medische Basiskennis, dus in mijn geval gaat het om twee en half jaar. In gesprek met een van de opleidingen bleek dat men terug gaat tot het opleidingsniveau van mijn jeugd, omdat mijn andere opleidingen geen van allen ter zake doende zijn. Ik heb nog in de tijd op school gezeten dat de MAVO MAVO-4 heette, en mijn beroepsopleiding die uit drie jaar bestond, voldoet ook niet omdat het geen 4-jarige opleiding was. Met andere woorden, is het in deze niet eens zeker of ik überhaupt toegelaten zou worden tot een van de voorgeschreven opleidingen.

Hiermee stond op dat moment voor mij heel veel op het spel. Niet aangesloten zijn bij een beroepsvereniging, betekent ook geen mogelijkheid tot het afsluiten van een collectieve aansprakelijkheidsverzekering en natuurlijk dat consulten niet meer gedeeltelijk vergoedt zullen worden.

 

Uitdagingen

Toch voelt het niet goed om aan een 3-jarige opleiding te beginnen die min of meer opgelegd is vanuit de verzekeraars. In maart 2011 zou de opleiding Medische Basiskennis voldoende zijn, nog geen jaar later komt daar een 3-jarige opleiding bij, en het is niet gezegd dat dit het laatste is. Opgebouwde levenservaring, werkervaring, mensenkennis en opgedane wijsheden zijn niet te toetsen en ik mag mezelf opnieuw gaan bewijzen.
De vraag is of ik dat wil en aan wie en waarom? Ik moet dus bij mezelf te rade gaan.
Wil ik aangesloten blijven en wegen de voordelen die dat geeft op tegen de nadelen?
Wat gaat het me brengen als ik mijn gevoel volg en besluit die studie niet op te pikken.
Ik heb nog niet helemaal duidelijk hoe ik met deze uitdaging om zal gaan.
Ik vertrouw erop dat me dat gaandeweg de aankomende periode wel duidelijk zal worden door de aanwijzingen die ik op mijn pad krijg.
Want dat is ook zoiets, als je het even niet meer weet, komen er altijd aanwijzingen op je pad die je helpen zien wat op dat moment werkelijk van belang is. Op die manier kun je uiteindelijk je eigen keuze maken.

 

Hoe maak JIJ je keuzes?

Laat je me weten wat je van dit artikel vindt?