Mooi mens, wat wil je ont-wikkelen om jezelf te worden

Mooi mens, wat wil je ont-wikkelen om jezelf te worden?

“Jongens het is 2012, kunnen we daar niks mee?“Nee joh, dat is allemaal doemdenken, dat is niet leuk en luchtig, en we vooral leuk en luchtig zijn”. “Misschien als we het in een ander jasje gieten, er iets leuks van maken? We nodigen bijvoorbeeld BN’ers uit die ons vertellen wat we beslist gedaan moeten hebben voor de wereld vergaat?” “Hmm, dat zou kunnen werken. Hebben we meteen een item dat we het hele jaar terug kunnen laten komen. En dan noemen we het What a Wonderful World wat je zeker nog moet doen voordat de wereld vergaat.”

Ik stel me voor dat het zo ongeveer gegaan kan zijn tijdens een redactievergadering van #DWDD (De Wereld draait doorrrrr). Op het scherm zien we dus onder de bezielende leiding van Mathijs van Nieuwkerk met enige regelmaat bekende en minder bekende Nederlanders de revue passeren, met een kleurige mix van “have to do’s” voordat de wereld vergaat. Van Eppo van Nispen tot Sevenaer (wie zegt u?) die ons adviseert naar Dungeness te gaan via journalist Frènk van der Linden die vol passie spreekt over een bepaalde wijn, tot het Happy Ending van Maxim Hartman (voormalige Rembo en telg van de tuinmeubelen) en alles wat er tussenin zit.

Alle suggesties die worden aangedragen hebben één ding, of eigenlijk twee dingen met elkaar gemeen; het zijn allemaal belevingen die gevoed worden door externe factoren, en ze geven een prettige ervaring aan de persoon die ze aanbeveelt. Hieruit leren we dat de mens op zoek is naar prettige ervaringen, emoties en belevenissen, en daarvoor veelal buiten zichzelf zoekt. Dat maakt het er niet makkelijker op, want daarmee maak je jezelf afhankelijk van externe factoren, zoals bijvoorbeeld geld, omstandigheden, andere mensen. Wanneer de wereld zou vergaan, is dat minder pijnlijk wanneer dat gebeurt na het proeven van een subtiele wijn of het bezoeken van een plek die je ziet als het einde van de wereld. Althans dat is de boodschap.

Enne wat nou als de wereld niet vergaat? Ach, dan was het toch een leuke rubriek. Raar idee eigenlijk dat mensen ontspanning vinden bij het idee dat de wereld vergaat, maar dat dit iets minder erg zou worden door zo’n beleving.

Kan dat nou niet anders? Aan het begin van het jaar heb ik me voorgenomen om de aandacht vooral te richten op positivisme. Er zijn zeker in deze tijd al doemdenkers genoeg. Om te beginnen zou ik het uitgangspunt dat de wereld zou vergaan meteen willen schrappen. Ik denk dat er meer kans is dat de wereld symbolisch opnieuw begint dan dat ze werkelijk vergaat. Het zou mooi zijn om zo’n nieuw begin aan te grijpen om te zorgen voor een ultieme start. Hoe beter je in balans bent, hoe meer je uit het leven zult halen.

Welke persoonlijke ont-wikkelingen dragen ertoe bij dat je happy bent met wie je bent? Waarom niet op zoek gaan naar prettige ervaringen, emoties en belevenissen vanbinnen, in onszelf? Daarom wil ik een nieuwe rubriek introduceren: “Mooi mens” Wat wil je ont-wikkelen om jezelf te worden?

Wat wil jij ont-wikkelen om jezelf te worden?

Laat je me weten wat je van dit artikel vindt?