Een ouder is ook maar een mens

Een ouder is ook maar een mens!

Soms zit je als ouder met je handen in het haar. Je probeert het een en ander uit, soms met meer maar meestal met minder resultaat. Eigenlijk heb je behoefte aan iemand die je op dat moment de weg wijst.

Het opvoeden van onze kinderen is een hele klus, met name als ze in de puberteit komen. Soms zit je als ouder met je handen in het haar. Je probeert het een en ander uit, soms met meer maar meestal met minder resultaat. Eigenlijk heb je behoefte aan iemand die je op dat moment de weg wijst. Maar zo iemand is niet altijd voorhanden. Misschien klop je, als dat mogelijk is, bij je eigen ouders aan om raad. Maar dat kan niet iedereen. Daarbij is er sinds je eigen jeugd veel veranderd.

Of je praat eens met vrienden hoe zij dat nou aanpakken. Maar dat helpt ook niet altijd, want elke ouder, elk kind, elke situatie is weer anders. Je kunt ook hulp vragen bij de instanties, maar daar zit je waarschijnlijk ook niet op te wachten.

 

Ik weet het even niet meer

Het is moeilijk om te beseffen dat je het even niet meer weet, want je wilt het beste voor je kind, en kunnen genieten van je gezin. Daarbij heb je misschien het gevoel dat je tekort schiet, wanneer je de problemen niet zelf kunt oplossen. Er is geen opleiding om een goede ouder te worden. Je moet het echt uit de praktijk leren. Dat betekent dus met vallen en opstaan. Je kunt opleidingen volgen in allerlei beroepen, en daar wordt veel in geïnvesteerd; want dat is goed voor toekomst en carrière. Wat eigenlijk nog meer bepalend is voor de ontwikkeling van je kind is de opvoeding die jij als ouder geeft. En daarmee jouw rol als ouder. Ondanks dat we ons niet voor kunnen stellen dat een inwoner van de stad van de een op de andere dag een boerenbedrijf kan runnen, weet hoe hij moet zaaien, oogsten, melken, rooien en ga zo maar door, vinden we het heel normaal dat je van de een op de andere dag ouder wordt en dat in de praktijk mag leren. Er wordt ook vanuit gegaan dat je dat kunt. Helemaal alleen of samen met je partner. Daarbij wordt het vaak als een vorm van falen gezien als dat even niet lukt. Terwijl het eigenlijk logisch is dat je geen pasklare oplossing hebt voor dingen waar je tegenaan loopt.

 

Ik zou wel wat hulp kunnen gebruiken

Het is dus belangrijk om te beseffen dat je geen slechte ouder bent, omdat je het even niet meer weet. Hierdoor krijg je al meer mogelijkheden om met je situatie om te gaan. Natuurlijk kun je doorgaan zoals je dat gewend was, in de hoop dat de scherpe kantjes eraf gaan, of dat het vanzelf wel zal overgaan. Dat daar een prijskaartje aanhangt is duidelijk. Want daarmee blijf je in een patroon zitten dat veel energie kost, en dat je plezier in het ouderschap nou niet bepaald bevorderd. Je zit in een vicieuze cirkel, en wat je ook doet, je krijgt het niet voor elkaar om die te doorbreken. Alles wat je geleerd hebt, van je eigen opvoeding en van je ouderschap gooi je in de strijd, maar steeds verval je in hetzelfde kringetje. Je hebt dus duidelijk behoefte aan nieuwe invalshoeken. Want je wilt daar zo snel mogelijk weer uitkomen. Samen met je kind als het even kan. Daarom bied ik laagdrempelige workshops aan. In deze workshops krijg je de kans om te investeren in jezelf en je kind. Zodat je beter uitgerust bent voor jouw persoonlijke situatie, en beter kunt omgaan met de uitdagingen van jouw kind.

Laat je me weten wat je van dit artikel vindt?