lieve mark

Lieve Mark,

Gisteren kwam ik al zappend midden in een toespraak van je terecht, en ik geloofde mijn eigen oren niet!Ongemerkt dwalen mij gedachten af, wat zou ooit jouw motivatie geweest zijn om de leider van het land te willen worden, om de politiek in te gaan?

Was het rode pluche zo aantrekkelijk at alles daarvoor moest wijken?
Of wilde je daadwerkelijk een verschil maken voor de Nederlanders?
Of ging je voor je eigen portemonnee, carrière en aanzien?
Ik zal het waarschijnlijk nooit weten.

Ik heb het vandaag nog even opgezocht en beluisterd.
En eerlijk gezegd zakt mijn broek ervan af.
Je toespraak maakt weer eens duidelijk dat er hier in mijn vaderland een grote kloof bestaat tussen de bevolking en de leiding.

Je uitspraken zijn op zijn minst enigszins wereldvreemd te noemen. Begrijpelijk hoor, want hoe kun jij met je riante salaris, nou weten hoe het gesteld is met “de gemiddelde Nederlander”?
Daarom praat ik je met liefde en plezier even bij, zodat je voortaan misschien een heel klein beetje weet waar je over praat.

Ik zet even wat zaken op een rijtje

Je maakt je boos over de hufterigheid en het egoïsme van met belastinggeld gesteunde instellingen, zoals woningbouwcorporaties, onderwijsinstellingen en banken, die gemakzuchtig omgaan met geld van de overheid.
Daar kan ik best in mee gaan. Ikzelf maak me nog bozer over de hufterigheid van de belastingdienst die voornoemde organisaties klaarblijkelijk de ruimte geeft om dat te doen.
Ik denk even aan de Bulgaren en de zorgfraude, hoe staat het daarmee Mark? Met al dat geld dat de Nederlandse belastingbetaler heeft opgebracht en naar het buitenland is verdwenen. Komt dat nog ooit terug? Of is dat ingecalculeerd verlies?
En dat terwijl er aan de andere kant mensen door diezelfde belastingdienst tot op het bot worden uitgewrongen.

Een klein voorbeeldje ter illustratie lieve Mark

Een vrouw die rond moet komen van nog geen 800 per maand! komt voor een behoorlijke operatie in het ziekenhuis, en daarna voor herstel in een hersteloord. Voor dat laatste heeft ze moeten sparen, want dat wordt namelijk niet vergoed, en ze kan niet in haar eentje thuisliggen, want ze heeft verzorging nodig. In ieder geval een paar weekjes totdat ze voldoende hersteld is om zich weer een heel klein beetje zelf te kunnen redden.
Gelukkig heeft ze een dochter die haar helpt, onder andere door te zorgen dat er boodschappen in huis zijn. Dochterlief schiet het even voor, en de bedoeling is dat het als moeder weer wat is opgeknapt verrekend wordt.

Jammer dan mevrouw, hierdoor heeft u op het eind van het jaar net 100 euro te veel op uw rekening staan, waardoor u niet meer in aanmerking komt voor kwijtschelding van belasting. Dus of u maar even 500 euro wilt betalen!
Let wel, deze vrouw heeft moeten sparen voor haar operatie!!!!!!!!

“Gedraag je tegenover anderen zoals je wilt dat anderen zich tegenover jou gedragen.”
Daarmee geef je een leuk signaaltje af. Betekent dit dat je behandeld wilt worden als uitschot, dat het niet waard is om in de ogen te kijken? Want zo lijkt je bepaalde groepen in onze samenleving wel aan te spreken.

“Niemand is een beetje meer gelijk dan de rest.”
Dus ook jij niet. Wat geeft jou het recht om zo te oordelen over anderen en hoe zij hun leven leiden? In je speech volgt oordeel op oordeel. Dus je spreek jezelf behoorlijk tegen. Waar je aan de ene kant zegt dat iedereen gelijk is, wijs je aan de andere kant naar groepen waarvan je vindt dat ze net iets minder zijn dan jij. En dat jij daarom in de positie zit dat je een oordeel over hen mag en kan hebben en dat nog mag uitdragen ook.

” Je krijgt het niet, maar je moet het verdienen en als het tegenzit, roei je gewoon een beetje harder. Dat zijn de waarden van hardwerkend Nederland.” “Wij zijn de vaandeldragers van hardwerkend Nederland.”
Lieve Mark je schijnt niet te begrijpen dat steeds meer mensen niet kunnen roeien omdat ze geen peddels hebben, of omdat hun bootje aan het zinken is. Natuurlijk doen die mensen hun best het gat in hun boot te dichten, of hun handen te gebruiken als peddels, om toch op zijn minst te kunnen blijven drijven.
Ik kan er niks aan doen dat ik een vergelijking zie tussen deze situatie van steeds meer Nederlanders en de situatie van bootvluchtelingen die ook met een gammel bootje zonder peddels of reddingsvest het water op worden gestuurd.
Ik doe je een voorstel: Ik zorg voor een lekke boot zonder hulpmiddelen, en jij neemt daarin plaats, om proefondervindelijk vast te stellen hoe makkelijk het is je hoofd boven water te houden, en dan ga ik aan de kant staan, net zoals jij nu doet om te kijken wat er gebeurd. Alleen maar kijken van een veilige afstand.

“grote dikke-ik-mentaliteit”
Je hekelt de “grote dikke-ik-mentaliteit” in Nederland. Ik geloof dat je dat oprecht meent, daarin zou ik je mee willen geven: “Kijk eens wat vaker in de spiegel”. Wat zie je daar? en bevalt dat je? Hoeveel van jouw spiegelbeeld bestaat uit EGO en hoeveel procent uit medemenselijkheid, empathie en congruentie?

Samenleving

Je wil geen samenleving waarin mensen denken dat ze alles kunnen maken en recht hebben op allerlei voorzieningen.
Daar kan ik me enigszins in vinden lieve Mark. Ik ben blij dat ik hieruit meen te lezen, dat je allerlei zaken zou willen aanpakken die hier mee te maken hebben. Zoals de bonussen voor de banken, de gouden handdrukken voor directeuren die wanbeleid hebben gevoerd, wachtgeld voor ambtenaren en politici die zelf weggaan of zich onmogelijk hebben gemaakt door hun handelswijze. Gemeenten die belastingen verhogen om daarmee hun eg0 strelende stokpaardjes vorm te kunnen geven terwijl de bevolking steeds verder crepeert.

Hardwerkend Nederland

Je pleit voor een samenleving waar de waarden “van hardwerkend Nederland” centraal staan. Mooi Mark, jammer genoeg weet jij niet wat het is om hard te werken in de context zoals dat voor de meeste mensen geldt. Lange dagen maken, heel vroeg op, laat thuis van een baan die je niks brengt en alleen energie kost. Een baan die je hebt omdat er nu eenmaal brood op de plank moet komen, omdat je voor je gezin wilt zorgen. Een baan waarbij je steeds minder zekerheden hebt, en je dus steeds meer moet slikken van hogerhand, ook al zijn de eisen nog zo onredelijk. Je moet er tenslotte niet aan denken dat je zonder werk komt.

“In zo’n samenleving zorg je voor jezelf en geef je om een ander. Je behandelt anderen zoals je zelf behandeld wil worden”
Zorgen voor jezelf en geven om de ander. Dat eerste zie ik je wel doen, maar dat tweede? Of het moet zijn dat de ander die je bedoeld, slechts een bepaald groepje inhoudt. Meer in de trant van ik en de mijnen.

Ook vindt je het onverdraagzaam dat hardwerkende mensen, zoals politieagenten, onderwijzers en militairen, “als personeel” worden aangesproken. Wat is er onverdraagzaam aan het woord personeel? Goed bekeken ben jij ook personeel van alle Nederlanders, Jij bent in feite in dienst bij ons, wij hebben jou aangesteld om dit land te leiden. Ga je werk doen man.

Je begrijpt niet dat ouders woedend zijn op de leraar als hun kind met strafwerk thuiskomt. “Er mag niet op een denigrerende manier gesproken worden.” Dan denk ik dat het tijd is dat jij heel snel je mond gaat spoelen, met heel veel groene zeep jongen.

Je bent ook niet te spreken over mensen die na hun ontslag meteen een uitkering aanvragen, in plaats van een nieuwe baan te zoeken. “Ze hebben het adres van het UWV al in de hand.”Lieve Mark ik heb echt met je te doen. je bent zo wereldvreemd. Ik zal je even bijpraten.Wanneer iemand ontslagen wordt, moet hij zich melden bij het UWV en een uitkering aanvragen. Kijk Mark veel mensen hebben geen ruimte om een spaarpotje te maken van waaruit ze een periode zonder werk kunnen overbruggen. Tja, en de huur of hypotheek, brood op de plank, energielasten, verzekeringen, het moet allemaal doorgaan. Anders wordt je wanbetaler, en wordt je misschien wel uit je huis gezet.
Trouwens wanneer je je aanmeldt voor een uitkering, heb je die nog niet. Gemiddeld gaat er een maand of drie overheen voor je je eerste uitkeringsgeld ontvangt. Dat wordt dan weliswaar wel met terugwerkende kracht ook uitbetaald voor die periode van die drie maanden. In de tussentijd moet je maar zien hoe je die drie maanden doorkomt. Met een beetje geluk heb je wat geld opzij kunnen leggen voor calamiteiten, maar het is nog maar de vraag of je het daarmee redt. Of je kunt voor je eten misschien terecht bij familie, zodat je je in ieder geval geen zorgen hoeft te maken of je kinderen wel te eten hebben. Dan die vaste lasten nog zien te regelen.Je snapt dat een uitkeringspositie zeker voor een kostwinner en zeker in die eerste drie maanden voor behoorlijk wat stress en daaraan gerelateerde gezondheidsproblemen kan zorgen.

En je snapt niet dat mensen klagen dat ze nog tien jaar moeten werken. “Hou op met die energietrekkende verhalen. Het geldt ook voor een directeur; maak iets van je baan.”
Vanuit jouw positie kan ik me voorstellen dat je zulke uitspraken doet. Ik stel voor dat je eens een maand in een drieploegendienst gaat werken op een of andere fabriek. Waar je dan ook fysiek zwaar werk moet doen. En je daarna eens af te vragen of je dat nog zou volhouden tot je 67ste. Veel mensen die nu de pensioenleeftijd van 65 mislopen zijn al heel wat jaren aan het werk. Elke dag de druk van een baan die ze misschien wat te zwaar wordt, zeker met de huidige arbeidsomstandigheden en economische druk waarbij je vooral in het gareel moet lopen wil je je baan behouden. Veel van die mensen hebben al zo’n veertig arbeidsjaren. Hoeveel heb jij er lieve Mark? Hou oud was je toen je klaar was met je studie die je op kosten van de overheid hebt mogen doen? Heb jij eigenlijk al je studieschuld terugbetaald? Of was daar in jouw tijd nog geen sprake van?

“Ik erger me er kapot aan als bankiers zeggen dat het nodig is, omdat ze in het buitenland zo veel geld kunnen verdienen. Dan denk ik: ga dan naar Londen, toedeledokie!”
Weet je waar ik me kapot aan erger lieve Mark? Aan mensen die zeggen iedereen gelijk te behandelen en vervolgens het tegenovergestelde doen. Dan denk ik: ga dan naar Londen, toedeledokie!

PS Ik heb zwaar met je te doen, want jongen jij hebt nog veel te leren. Ik bied je een reflectiesessie aan. Gratis! No strings attached!

Laat je me weten wat je van dit artikel vindt?