Hoe schoon is jouw stoep

Hoe schoon is jouw stoep?

Staatssecretaris Marlies Veldhuijzen van Zanten heeft behalve een Nederlands ook een Zweeds paspoort. De premier heeft daar geen probleem mee, maar had dat drie jaar geleiden wel bij PvdA-staatssecretaris Nebahat Albayrak. Met verbazing heb ik gisteren onze nieuwe premier aangehoord. Hij vertelde dat een tweede nationaliteit waarbij iemand ook een Zweeds paspoort heeft voor hem geen probleem is, maar dat hij wel getwijfeld zou hebben over de aanstelling van iemand met een dubbele nationaliteit waarbij het gaat om een Marokkaans of Turks paspoort.

Of je nu vindt dat iemand met een belangrijke overheidsfunctie wel of geen tweede nationaliteit zou mogen hebben is in deze eigenlijk niet relevant. Waar het om gaat is dat er met verschillende maten wordt gemeten. En dan niet gebaseerd op feiten die betrekking hebben op wat iemand persoonlijk bereikt heeft of wat zijn/haar persoonlijke capaciteiten zijn, maar er wordt geoordeeld op afkomst. Dat geeft mij een erg wrange bijsmaak. Velen zullen het zwaard van Damocles boven zich voelen hangen. Er is hier sprake van willekeur en bevooroordeeldheid volgens mij. De vraag is dus eigenlijk wat valt er wel en wat valt er niet in de smaak. Bij de overheid en bij het grote publiek.

 

Nieuw tv format

Dit gegeven is een mooi uitgangspunt voor een nieuw tv-format; komt er eindelijk weer eens iets nieuws op televisie. Mogelijk wil een tv-producent het format verder uitwerken om er een onderhoudend entertainmentprogramma van te maken. Maar ik wil best alvast een voorzetje doen.

 

Kandidaten

De kandidaten worden gezocht onder de groep die een Nederlands paspoort ambieert. Ik stel me zo voor dat in eerste instantie door een vakjury wordt bepaald, wie er door mag naar de volgende ronde. Deze vakjury zou kunnen bestaan uit onze premier, een vooraanstaande lid van de coalitiepartij, een vooraanstaand lid van de gedoogpartij en een ervaringsdeskundige. Dat laatste moet dus iemand zijn met buitenlandse roots, waar wij allemaal van vinden dat hij/zij het goed gedaan heeft. Te denken valt hierbij aan Mounir El Hamdaoui (Ajax) en Karim El Ahmadi (Feyenoord), want ja, zij betekenen iets voor het Nederlandse voetbal. Je zou ook kunnen denken aan Nick Clegg (Britse politicus die ging voor het premierschap, dat niet haalde, maar wel een Nederlandse moeder heeft)
Want dat is het dubbele dat er speelt. Zodra iemand op een positieve manier met zijn hoofd boven het maaiveld uitkomt, is hij/zij ineens “van ons”, en dan wordt er niet meer gekeken naar de herkomst van iemands eerste paspoort.

 

De jury

Nadat de vakjury een select gezelschap heeft gekwalificeerd om door te mogen gaan voor het Nederlanderschap met behoud van de eerste nationaliteit, komt het publiek aan de beurt.
De kijkers mogen dan per sms stemmen. Uiteindelijk krijgt degene met de meeste stemmen het “felbegeerde” Nederlandse paspoort.

 

Mogelijke titels

Met betrekking tot de titel van deze talentenjacht, hoeven er maar een paar aanpassingen gedaan te worden aan bestaande programmatitels.
Hollands Got Talent wordt Foreigners got talent.
So you think you can Dance wordt So you think you can be a Nederlander?
Popstars wordt Allochtonenstars.
The Voice of Holland wordt De stem van Nederland.
Idols wordt Allochtoonidool.
Move like Michael Jackson wordt Move like de Nederlanders.
Op zoek naar Evita wordt Op zoek naar Nebahat.
Op zoek naar Joseph wordt Op zoek naar Achmed.
Op zoek naar Mary Poppins wordt Op zoek naar Fatima.
Op zoek naar Zorro wordt Op zoek naar Knut.
Mijn tent is top wordt Mijn bedoeïenentent is top.
Masterchef wordt Masterallochtoon.
Topchef wordt Topallochtoon.
Hollands next topmodel wordt Hollands next modelallochtoon.
Benelux next topmodel wordt Benelux next modelallochtoon.
Project Catwalk wordt Project toon een allochtoon.
Project Runway wordt Project help een allochtoon aan een baan.
En de X van X factor kan veranderd worden in een swastika.

 

De kijkcijfers zullen de hoogte inschieten en onze moraal zinkt nog dieper weg. Dan kun je met recht “trots” zijn op je Nederlanderschap.
Natuurlijk is dit stuk bedoeld om je tot nadenken te stemmen. Waar zijn we mee bezig? En waar gaan we naartoe? Sommigen hebben dan misschien moeite met een dubbele nationaliteit, ik heb vooral moeite met een dubbele moraal, maar ja, dat zegt natuurlijk iets over mij.
Ik denk dat iedereen zijn eigen stoepje schoon mag vegen en dan vooral al het onkruid goed zou mogen verwijderen, want dat gaat zo verschrikkelijk woekeren, en op den duur houdt je het niet meer onder controle.

 

Hoe schoon is jouw stoep?

Dan wil ik meteen nog een nieuw format aandragen, namelijk Hoe schoon is jouw huis? wordt Hoe schoon is jouw stoep?
Hierin komt een team van experts kijken of je wel genoeg aandacht besteed aan je eigen stoep voor je gaat wijzen naar de buren.
Bij nader inzien moesten we misschien maar met dit format beginnen?
Kan ik nog ergens een tweede nationaliteit aanvragen?

1 reactie

  1. Een stuk dat uitnodigt tot openheid, consistentie en gelijkwaardigheid. Waar blijven de reacties, terwijl het tonen van kwetsbaarheid juist een dubbele moraal voorkomt.

Laat je me weten wat je van dit artikel vindt?