de nieuwe sint

De nieuwe Sint

Ik verwachtte geen man met dreads die binnenkwam, verkleed als Sinterklaas.
In eerste instantie kwam hij sympathiek over, rozen uitdelend. Toen kreeg ik jeuk.

 

 

 

Geschikt of ongeschikt?

Momenteel laait de discussie over racisme en discriminatie weer op, met Zwarte Piet en nu ook Sinterklaas als lijdend voorwerp (nee geen spelfout).
Een interview in NCR-handelsblad met een aantal donkere dames komt met de nieuwe term “helper whitey” wat gaat over de witte die het opneemt voor de zwarte en naar wie dan ineens wel geluisterd wordt. Als blanke kun je je moeilijk voorstellen hoe het is om iemand te zijn die simpelweg kan worden beoordeeld op zijn huidskleur. Dus mag je je ook niet inzetten tegen mensen die dat doen….aldus de dames. Volgens mij heeft racisme te maken met het onderscheiden van mensen op basis van huidskleur. En een groep getinte medemensen zijn dat beu, en daarin hebben ze groot gelijk!

Iedereen, ongeacht kleur, grootte of gewicht moet gewoon alles kunnen mogen worden, ook in leidinggevende of gezichtsbepalende functies.
Of je nou dik, dun, lang, kort, blind, doof, stom, lichamelijk gehandicapt, scheel, lelijk, knap, jong of oud bent.
Of je nou Amsterdams, Brabants, Gronings, Fries, Utrechts of met een anders dialect of accent spreekt.
Of je nou hetero, homo, bi, trans, mono of poly bent.
Of je nou Christen, Moslim, Hindoe, Boeddhist, Jood, humanist of atheïst bent.
Of je nou zwart, wit, rood, geel, bruin of voor mijn part paars bent.

 

Zolang je geschiktheid maar duidelijk is

Ik viel afgelopen week midden in Pauw, waarin werd aangekondigd dat de Nieuwe Sint zijn opwachting zou maken. Ik dacht nog even:” dan heeft die andere het maar kort volgehouden`. Tot bleek dat het om iets heel anders ging. Ik verwachtte geen man met dreads die binnenkwam, verkleed als Sinterklaas. In eerste instantie kwam hij sympathiek over, rozen uitdelend. Het Sinterklaaslied dat hij van een nieuwe tekst had voorzien, had een politieke lading. Toen begon ik jeuk te krijgen.
Pauw gaf aan dat hij het moeilijk vindt om hem, of überhaupt iemand aan te spreken met Sinterklaas. Wanneer er vervolgens een niet ingepakt cadeautje uit een plastic tasje gehaald wordt voor Pauw, dat een actie T-shirt blijkt te zijn, komt er een zeer ongemakkelijk: “Dank u wel Sinterklaas” uit zijn mond.

De man wil liefde en vriendschap verspreiden zegt hij, maar ik ben zo afgeleid door zijn optreden dat ik de boodschap niet echt tot me kan nemen. Toen hij eindelijk ging zitten ging eerst de mijter af en even later de mantel uit.
Wat er overbleef was een man in een jurk, om precies te zijn een zwarte man in een jurk. Zoals ik al zei ben ik niet voor discriminatie, dus ook niet voor positieve discriminatie. Dus voor mij geen Sint met een kleurtje, alleen omdat hij dat kleurtje heeft! Dan moet hij wel geschikt blijken te zijn. De zwarte man in een jurk is in het dagelijks leven acteur. Niet zo’n hele goede overigens. Een beetje acteur leeft zich in in zijn rol. Wanneer je de rol wilt spelen van een landelijk bekend figuur en je doet dat op televisie, blijf dan op zijn minst in je rol. Daar bleef de acteur echter verre van.
Waarschijnlijk heeft de redactie van het programma ook niet bedacht dat deze voorstelling de volgende middag door kinderen gezien kon worden tijdens de herhaling. Ik vind het ook niet netjes om met twee maten te meten; aan de ene kant niet willen dat je beoordeeld wordt op je huidskleur, en aan de andere kant iets willen puur op basis van je huidskleur.

Alhoewel ik vermoed dat het deze activist niet te doen is om deze rol op een geloofwaardige manier te spelen, zou ik hem van harte willen vragen zijn schoen te zetten. Misschien vindt hij er wel een paar acteerlesjes in.

Laat je me weten wat je van dit artikel vindt?