Ben jij een smaakmaker

Ben jij een smaakmaker?

Smaken verschillen. Smaak is een ruim begrip, dat in eerste instantie te maken heeft met eten, maar ook gaat over je voorkeur voor bepaalde kleding, auto’s huizen, sieraden,

Met de Dag van de Dialoog in het vooruitzicht waarbij het thema deze keer “Leefbaarheid, duurzaamheid, Smaken verschillen” is, probeer ik het begrip “Smaak” in een bredere context te plaatsen. We weten allemaal dat smaken verschillen. Smaak is een ruim begrip, wat in eerste instantie te maken heeft met eten, maar daarnaast nog een veel bredere betekenis heeft. We hebben in heel veel zaken een smaak; kleding, auto’s huizen, sieraden, en ga zo maar door.

 

Smaakbeleving

De essentie van smaak, is de smaakbeleving. Wat de een een heerlijke combinatie vindt, is voor de ander wellicht te gepeperd of te zout. De een kan alle smaakbestanddelen onderscheiden en daarvan genieten, de ander gaat voor de totaalsmaak.Hierbij gaat het over hoe je iets beleeft, wat je ervaring ermee is. Wanneer je ooit iets gegeten hebt, en daarna ben je ziek geworden, zal die associatie de kop opsteken wanneer je datzelfde gerecht weer voorgeschoteld krijgt. Je hebt er dan een minder positieve herinnering aan Een belangrijk onderdeel van smaak is ruiken. Want zonder reuk is je smaak ook een stuk minder. Als je verkouden bent proef je minder omdat je neus dichtzit en je dus niet kunt ruiken. Het gebeurt je misschien wel dat je iets ruikt dat je mee terugneemt naar een moment, persoon of gebeurtenis in je leven, afhankelijk van je herinnering roept dat positieve of negatieve associaties op.

Zoals gezegd ont-wikkelen we op heel diverse gebieden een smaak, maar laten we het voorlopig even bij voedsel houden. De een houdt van boontje, de ander “bidt niet veur bruune bone”. Eigenlijk kunnen we maar vier smaken onderscheiden, namelijk zoet, zuur, zoet en bitter. Alle andere smaakbelevingen zijn een mengeling van de vier basissmaken. Het is helemaal niet erg dat iedereen zijn eigen smaak heeft, want we kunnen nu eenmaal niet allemaal dezelfde smaak hebben. Wat jíj niet lekker vindt, is misschien wel het lievelingskostje van een ander. Het is niet alleen belangrijk wat er op je bord ligt, maar ook hoe dat eruitziet en hoe het gepresenteerd wordt. Een prachtig gedekte tafel, met mooie servies, is veel aantrekkelijker dan met je bord op de bank. Zo zijn er ook zaken die je de eetlust kunnen benemen.

 

Wat zegt je smaak met betrekking tot eten nou over jou?

Vooropgesteld dat iedereen een smaak ont-wikkelt die bij hem of haar past, en dus alle smaken zouden moeten mogen, vraag ik me af of die smaak nog meer over je te zeggen heeft. Zo zou je je kunnen afvragen of iemand die alleen eet wat hij kent, die houding misschien ook wel buiten de eettafel heeft.

 

Wat zegt je eetgedrag over jou?

Ben je iemand die graag kookt voor anderen en zou dat kunnen vertellen dat je graag zorgt?
Houdt je daarbij rekening met wat je gasten wel of juist niet lekker vinden en zou dat iets vertellen over je sociale instelling?
Ben je iemand die eet omdat het nu eenmaal moet en ben je daarmee een no-nonsens type?
Neem je de tijd om te eten of ben je een gehaaste eter en wat zegt dat over je houding in het dagelijks leven en je stress level?
Houd je van snacks en de vette hap en ben je daarmee iemand die gaat voor de beleving van dat moment zonder stil te staan bij de consequenties?
Houd je van pittig eten en ben je daarmee op zoek naar pit in je leven?
Houd je van zoet eten en ben je daarmee op zoek naar vaste grond onder je voeten en tevredenheid en heb je de neiging om te piekeren?
Houd je van zout eten en ben je daarmee op zoek naar spiritualiteit, stilte en wijsheid en heb je de neiging om angstig te zijn?
Houd je van zuur eten en ben je daarmee op zoek naar creativiteit en initiatief en heb je de neiging om boosheid vast te houden?
Houd je van bitter eten en ben je daarmee op zoek naar hartelijkheid, vreugde en gulheid en heb je de neiging om ongeduldig te zijn?
Hoe behoudend of avontuurlijk ben je als het over eten gaat en ben je daarmee een avonturier in het dagelijks leven?

Wanneer we onze daadwerkelijke voeding, maar misschien nog wel meer onze daadwerkelijke honger, als symbool zien voor onze geestelijke voeding en honger, zou je uit je eetbehoefte en eetpatroon veel wijsheid kunnen halen. Daarmee zou je je eigen smaakpatroon kunnen verkennen, herkennen, accepteren en misschien zelfs wel transformeren. Misschien daagt het je uit om aan de slag te gaan met onverwachte combinaties, ga je nieuwe recepten uit proberen. Misschien ga je uiteindelijk je eigen receptenboek samenstellen dat de leidraad kan vormen voor jouw leven.

Of draai het om; kijk waaraan je behoefte hebt in het leven en hoe je dat kunt ondersteunen door je voedingspatroon daarop af te stemmen.
Stel je persoonlijke menu samen op een uitgebalanceerde manier, met alle smaken in de juiste verhouding. Bon appetit!

Laat je me weten wat je van dit artikel vindt?