spijt

Jaloezie, spijt en “had ik maars”……

Soms zie je ideeën en initiatieven voorbijkomen waarvan je denkt

”Ik wou dat ik dat bedacht had…” Dan kun je in bewondering zijn voor wat die persoon doet of neerzet. Dat is een positieve ervaring, waarbij je mensen hun succes gunt en blij kunt zijn voor ze.
Ik zie het tegenwoordig echter steeds vaker gebeuren dat het succes van iemand afgunst en jaloezie teweegbrengt bij anderen. Dat kan zelfs zover gaan, dat mensen het succes van de ander claimen, door te zeggen: ”Dat was MIJN idee”. “IK heb dat bedacht”. “Dat wilde IK al zolang…”. Kennis en knowhow die men beweert te hebben wordt aangeboden aan je om je zogezegd verder te helpen. In werkelijkheid wil men meeliften op jóúw succes. Of er worden slinkse maniertjes gebruikt, om via via een ingang te creëren, om alsnog een vinger in de pap te krijgen.

 

EGO

En als dat niet helpt kun je altijd nog proberen om iemand publiekelijk af te maken in een krant alsof jij de waarheid in pacht hebt. Dan wordt de persoonlijke aanval geopend, omdat men het op dat andere vlak niet kan winnen. De goede verstaander hoort hier het EGO aan het woord. Het EGO dat gehoord en gezien wil worden. Het Ego dat zich beter wil voelen ten kostte van de ander. En dat is een uitingsvorm die erg onprettig ervaren wordt.

 

Collectief onbewuste

Natuurlijk is alles al eens bedacht en gedacht, dus in die zin kun je je afvragen wat nieuw is. Daarbij bestaat er ook nog eens zoiets als een collectief onbewuste, dat ons in staat stelt om contact te hebben met AL dat is. Het kan dus voorkomen dat meerdere mensen in dezelfde periode hetzelfde denken of bedenken. Die ene die er als eerste mee aan de slag gaat, heeft de meeste kans op succes.

 

Succes

Waarbij je je ook weer kunt afvragen wat is succes? De ander die er vervolgens helemaal niks mee gedaan heeft, probeert vervolgens dat succes te claimen of erop mee te liften. Mensen die vooraan lopen in bepaalde ont-wikkelingen, of gewoon werk maken van hun idee omdat ze het werkelijk willen neerzetten, worden het mikpunt van kritiek en negativiteit. Wanneer je dus een idee hebt, wat dat ook moge zijn, is dat niet voldoende.

 

 

Stappen zetten

Als je iets echt graag wilt, moet je eraan werken. Stappen zetten. Het is niet voldoende om iemand die de uitdaging wel aangegaan is af te serveren en vervolgens overal te verkondigen dat jij ook al heel lang met zo’n idee rondliep. Zaken komen niet vanzelf op je pad. Gebrek aan moed, daadkracht en doorzettingsvermogen mag je op je eigen bordje leggen. Als je dan vervolgens enorm baalt omdat je helemaal niks ondernomen hebt om ergens een concrete vorm aan te geven, en ziet dat iemand anders dat wel gedaan heeft, kun je enorm spijt krijgen.

 

Vaak zie je dat mensen met spijt een hele waslijst kunnen maken van “had ik maars”. De enige die in zo’n geval iets kwalijk genomen kan worden is degene die onvoldoende onderneemt om zijn doel te bereiken. Ben je ondernemend en ga je je dromen na dan krijg je geheid op enig moment met dit soort mensen te maken.
Steek er geen energie in. Het zegt niks over jou. Het zegt meer over die ander, die nog heel wat mag leren……

2 reacties

  1. Ik kan me maar gedeeltelijk vinden in deze blog, ik ervaar het als negatief, ook ik heb ervaringen met jaloezie en competitie, die wat over mij zeggen maar ook over de ander.
    Ik geloof in samen, en als ik merk dat dit niet lukt omdat de ander idd te veel met zijn of haar ego bezig haak ik af.
    Wat zegt dat dan over mij denk ik dan? Soms weet ik dat dan ook niet.
    Maar ja ik heb dan ook een beetje een voorjaarsblues….

    • Dank voor je reactie Josie, en voor het gesprek dat we erover gevoerd hebben op FB 😉

Laat je me weten wat je van dit artikel vindt?