Van zure appels maak je appeltaart

Van zure appels maak je appeltaart!

Soms heb je zo’n periode dat alles tegen zit. Wat je ook doet, het lijkt wel alsof je er om een of andere reden, toch doorheen moet. We zeggen dan: ”je moet even door de zure appel heen bijten”.

 

Veel spreekwoorden en gezegden worden gebruikt uit automatisme, zonder dat we ons bezig houden met de werkelijke betekenis.

 

Zure appels

Wat gebeurt er nu precies wanneer je door een zure appel heen bijt?
Een zure appel smaakt zuur, en is niet bepaald lekker, tenminste, zo wordt dat door de meesten van ons ervaren. Wanneer je er een hap van neemt, trekt je mond samen, en je trekt in een reflex je gezicht in een, niet echt appetijtelijke, grimas.
Maar ja, wanneer je eenmaal een hap genomen hebt, heb je de keuze om hem te laten liggen, of hem ondanks zijn zuurheid toch op te eten.
Zo’n appel zit natuurlijk boordevol vitamines, en ondanks zijn smaak is hij wel erg gezond voor je.

 

Een zure situatie of periode

Zo werkt het ook met situaties die op je pad komen. Wanneer je eenmaal in een moeilijke situatie of periode zit, kun je dat eigenlijk vergelijken met een zure appel.
Het is niet lekker, misschien is het ergens goed voor, maar je kan er niet echt van genieten.
Je kan je ervan distantiëren, door de situatie aan de kant te schuiven. Net als bij die zure appel.
Of je ondergaat en doorgaat het, omdat het altijd dingen met zich meebrengt, die ondanks de zuurgraad uiteindelijk toch goed voor je blijken te zijn.
Net als bij die zure appel, is dat resultaat echter niet direct merkbaar.
Het heeft even tijd nodig om in te werken zeg maar.
Nu kun je steeds een hap van die appel nemen, of de pijnlijkheid van een situatie voelen.
Dan ben je je bij elke hap bewust van het feit dat je dit niet lekker vindt.
Je moet jezelf dan waarschijnlijk ook overwinnen om door te zetten.
En dat wordt steeds moeilijker.

Maar er is nog een andere manier.

 

Zelfgemaakte appeltaart

De zure appel is hét onmisbare ingrediënt voor de lekkerste zelfgemaakte appeltaart. Een appeltaart van zoete appels, is niet lekker, en zelfs wat flauw te noemen. Zo kan een moeilijke situatie of periode ook het onmisbare ingrediënt zijn voor een stukje spirituele groei en persoonlijk inzicht. Voor een appeltaart heb je natuurlijk nog meer ingrediënten nodig, zoals bloem, boter, eieren en dat alles in de juiste verhouding. Daar maak je elastisch deeg van dat de voedingsbodem voor de taart wordt. Vermeng de zure appels met suiker en kaneel naar smaak. Zo krijgen de zure appels al een wat aangenamere smaak, met een zoete nasmaak. Voeg daar gedurende een periode voldoende warmte aan toe, et voilà; je hebt een ovenverse, overheerlijke, zelfgemaakte, ambachtelijke appeltaart.

 

Een moeilijke situatie of periode ontzuren

Gaan we nu weer even terug naar die moeilijke situatie of periode, dan kun je daar dus ook iets lekkers van maken. Daarvoor heb je het volgende nodig:

   • Een voedingsbodem of basis die elastisch is, dus niet te droog en korrelig, maar ook niet zo slap, dat het geen geheel is. Alles moet in de juiste verhouding zijn. Deze voedingsbodem bestaat uit jóúw veerkracht om met zaken om te gaan, waarbij je flexibel kunt zijn, maar tegelijkertijd ook stabiel bent. Stel je voor dat je stevig op de grond staat, en bent verankerd in de aarde. Hierdoor sta je heel stevig, als een boom, maar heb je tegelijkertijd de mogelijkheid om alle kanten op te gaan, vanuit je eigen centrum. Jíj bent degene die het in beweging zet. Jíj bepaalt of je naar voren, naar achteren, naar links, naar rechts gaat. Of misschien draai je wel rondjes.
   • Voeg daar een flinke schep wilskracht aan toe, die je goed vermengt. Door je te focussen op wat jíj wilt, kun je beter sturing geven aan de richting die je gaat, en daar waar nodig bijsturen.
   • Dan maak je de situatie op smaak met vertrouwen en geloof, en vooral met deze twee laatste ingrediënten moet je niet zuinig zijn (vergelijk ze met de suiker en het kaneel), want dit zijn de smaakmakers.
   • Deze vermeng je goed met de situatie. Dat kun je doen door te affirmeren, te mediteren of te bidden bijvoorbeeld.
   • Vervolgens verwarm je het geheel, door er liefde aan toe te voegen. Liefde voor jezelf, liefde voor het leven, en liefde voor je leerprocessen. Hou van jezelf en het leven, je bent een kind van de Kosmos, het Universum, en je bent goed zoals je bent.

Dan is je appeltaartje klaar, en je zult merken dat je een veel prettigere smaakbeleving hebt dan bij een hap uit een zure appel!
Door het toevoegen van een aantal ingrediënten, kun je van iets zuurs iets zoets maken.
Misschien moet je even zoeken naar de juiste verhoudingen, maar uiteindelijk smaakt je taart precies goed. Hierdoor is het veel makkelijker te nuttigen en te verteren.

Geniet van elke hap, want er gaat niks boven zelfgemaakt appeltaart!

4 reacties

 1. Goh Karin, wat kun jij leuk schrijven.
  En natuurlijk erg herkenbaar.
  Ik ga vandaag maar eens flink strooien met Geloof en Vertrouwen over de zure appels van de laatste tijd!

 2. Lieve Karin,
  Wat een supermooie vergelijking en wat heb je het leuk verwoord!
  Nu begrijp ik waarom ik zo van vers gebakken appeltaart hou…
  vanaf nu ga ik hier bewuster en intens van genieten en bezie ik ‘mijn zure appels’ in het leven met andere ogen!
  Dank je wel!
  Liefs, Ria

Laat je me weten wat je van dit artikel vindt?